Go to Top

Aprilska plača letos višja od lanskega povprečja in prvega tromesečja!

Aprilska plača je letos v povprečju znašala 2.181,70 € bruto. Kaj to pomeni v neto znesku? Kakšna je v primerjavi s plačami za januar, februar in marec? Prvo tromesečje 2023 je bilo povprečje nižje. Še nižjo povprečno plačo smo v Sloveniji imeli lani. Se stvari obračajo? Ali bomo prejemali vse višjo plačo? Vas zanima, koliko znaša minimalna plača 2023? Imate dodatna vprašanja glede plače oz. druge delovnopravne dileme? Odgovore nanje vam lahko pomagajo najti naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Izračunajte svojo plačo!

Aprilska plača sicer nižja od marčevske

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da je bila aprilska plača letos višja od lanskega povprečja. Znesek je bil tudi višji od povprečja prvega tromesečja. Lani je povprečna bruto plača namreč znašala 2.023,92 €, kar je kar je skoraj 160 € manj kot aprila letos. Razlika v neto znesku je okrog 100 €. Kljub temu, da je povprečna bruto aprilska plača letos presegla povprečje prvega tromesečja, je plača za marec znašala 2.191,85 €. V primerjavi z lani je bila aprilska plača letos nominalno višja, realno pa nižja. Povprečna bruto plača je lani namreč znašala 2.001,93 €. Povprečna neto aprilska plača 2023 je sicer znašala 1.417,69 evra.

Ustanovite podjetje na Dati!

pravno svetovanje

Kakšen regres vas čaka v 2023?

Kje je bila aprilska plača najvišja?

S prvim aprilom se je povišala uvrstitev delovnih mest javnega sektorja. Večinoma so se plače dvignile za en plačni razred. Posledično se je zvišala bruto plača v javnem sektorju, ne pa tudi v zasebnem. Bruto povprečje v zasebnem sektorju je bilo celo nižje, in sicer za 2,5 %, medtem ko je aprilska bruto plača v javnem sektorju zrasla za 3,4 %. Najbolje plačana dejavnost je bilo rudarstvo. Aprilska plača za rudarje je znašala v povprečju 3.351,01 evra bruto, kar je kar 25,4 % višji znesek, kot so ga prejeli v marcu.

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Postanite svoj šef s podjetjem Data

Si želite, da vaša plača ne bi bila odvisna od nikogar drugega kot od vas samih? To lahko postane resničnost. Ustanovite s.p. in postanite odgovorni za svojo plačo. Posvetujte se z našimi podjetniškimi svetovalci, ali pa se obrnite na naše računovodje. Pokličite na 01 600 1530 ali nam pošljite sporočilo na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja