Go to Top

Ali lahko s prijateljico skupaj odpreva s. p.? Ne bo šlo, so pa druge opcije!

“Ali lahko s prijateljico skupaj odpreva s. p.?”, ste nas spraševal. S. p. pomeni samostojni podjetnik. Gre torej za eno osebo, za fizično osebo, ki opravlja dejavnost. Nosilec dejavnosti je vedno ena oseba. S prijateljem oziroma dve osebi pa lahko  skupaj odpreta vse druge oblike gospodarskih družb, vendar ne “samostojnega podjetja” v smislu s. p. Lahko pa s. p. prijatelja oziroma drugo osebo zaposli.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Vse prednosti in slabosti samozaposlitve na enem mestu!

Več informacij

Nosilec dejavnosti s. p. lahko v svojem podjetju s pogodbo o zaposlitvi zaposli drugo osebo. Čeprav ZDR-1, kot opisujemo spodaj, minimuma ne predpisuje, pa je najnižje število ur ob zaposlitvi v obvezna socialna zavarovanja prek obrazca M1 določeno na dve uri.

Kolikšen je minimum števila ur zaposlitve na teden, še točno preverjamo. 

Prijava na brezplačno izobraževanje

odpreva s. p.

Zaposlitev tudi za najmanj eno uro na teden: ZDR-1

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) minimuma za število delovnih ur na teden, tj. za krajši delovni čas od polnega, ne predpisuje. To je dobra novica za vse tiste, ki ste ob zaposlitvi zaposleni tudi drugje (npr. v d. o. o.) ali pa ste tudi samozaposleni, saj lahko, v kolikor se tako dogovorite z delodajalcem, prilagajate ure tako, da bo za vas najbolje. Samozaposlite se lahko tudi poleti, postopek pa vam ne bo vzel več kot 30 minut. Ste pripravljeni, da na DATINI točki VEM hitro, enostavno in zastonj registrirate podjetje ali samostojno dejavnost? Več: Zaposlitev za eno uro? Zakon minimuma ne predpisuje

Prokura ni zaposlitev!

“Ali lahko s prijateljico skupaj odpreva s. p.?” Ne, ker je nosilec dejavnosti pri s. p. lahko le ena oseba.

Klikni in deli

Lahko pa s. p. tej osebi dodeli tudi prokuro in doda prokurista v podjetje, ki ima določene pristojnosti in namesto podjetnika ureja npr. zadeve na banki, se dogova rja za posle in podobno, vendar pozor; prokura ni zaposlitev! Prokurist je poslovni pooblaščenec, čigar pooblastila so neomejena, razen glede odsvajanja in obremenjevanja nepremičnin, za kar mora pridobiti posebna pooblastila. Prokurist ni organ odločanja niti ni organ vodenja v družbi, ampak ima funkcijo zastopanja proti tretjim osebam.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Več:

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Pogodba o poslovnem sodelovanju

Lahko pa vsak posebej odpreta s. p. in med seboj sodelujeta s pogodbo o poslovnem sodelovanju in si izdajata račune med sabo za opravljene storitve. Z njo se določijo vse pravice in obveznosti pogodbenih strank, kot so predmet pogodbe, odgovornost za napake, odgovornost za morebitno škodo, morebitne omejitve odgovornosti, cene, stroški in plačilni pogoji in podobno.

Primer pogodbe o poslovnem sodelovanju

Imate vprašanje v zvezi z registracijo popoldanskega s. p.? Morda pa bi se polno samozaposlili? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po emailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin. Ali pa preprosto obiščite brezplačni seminar, kjer bomo odgovorili tudi na vaša vprašanja! 

Prijava na brezplačno izobraževanje

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja