Go to Top

Akontacija dohodnine pri pokojninah, a le najvišjih

Akontacija dohodnine pri pokojninah bo tudi v letošnjem letu upokojencem odtegnjena le od pokojnin, ki so višje od 1.095,15 evrov z upoštevanjem splošne in pokojninske olajšave.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Več informacij

Akontacija dohodnine pri pokojninah tudi za starostnike po 65. letu

V letošnjem letu se torej ne spreminja meja, pri kateri nastopi davčni odtegljaj pri pokojnini in invalidskem nadomestilu, če je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) glavni izplačevalec.

V skladu z Zakonom o dohodnini (ZDoh-2) velja, da morajo akontacijo dohodnine plačevati vsi prejemniki pokojnin, tudi starejši od 65 let, ki prejemajo pokojnino višjo od 1.095,15 evrov. To bo, podobno kot lani, veljajo tudi v letošnjem letu. Slednje določa zakon, ki je s 1. januarjem 2015 ukinil olajšavo za starostnike po 65. letu starosti.

akontacija dohodnine pri pokojninah

Splošna in pokojninska olajšava za upokojence

Kot pojasnjujejo na spletni strani zavoda, imajo pravico do splošne olajšave vsi zavezanci, ki so rezidenti Slovenije. Ta od 1. januarja letos na letni ravni znaša 3.302,70 evra oziroma 275,23 evra na mesečni ravni.

Prejemniki pokojnin, ki so rezidenti Slovenije, imajo pravico tudi do pokojninske olajšave, ki znaša 13,5 odstotka pokojnine oziroma osnove za odmero akontacije dohodnine.

Letos bodo sicer prvič odločbo o odmeri dohodnine dobili tudi vsi upokojenci. O tem smo pisali v prispevku Odločba o odmeri dohodnine 2015: Da ne bo več nihče ostal brez vplačane akontacije.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Tudi v letošnjem letu večina uživalcev pokojnin med letom ne bo plačevala akontacije dohodnine od pokojnin.

Spremembe za upokojence v letošnjem letu

O tem, kaj vse se je z letošnjim letom spremenilo za upokojence smo že pisali. V prispevku Delo upokojencev: plača in 20 odstotkov pokojnine smo pisali o tem, kako bo po novem urejeno dodatno delo upokojencev v skladu z novelo Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V tem prispevku si lahko preberete, pod kakšnimi pogoji so lahko upokojenci delovno aktivni.

Novela zakona pa ni sprožila razburjenja le pri upokojencih, temveč tudi pri Obrtno-podjetniški zbornici. V prispevku Upokojenci in s. p. vzrok za novo ustavno presojo smo pisali o ostrem nasprotovanju obrtnikov.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Ali veste, kakšne pristojnosti imajo inšpektorji in kaj lahko pričakujete ob inšpekcijskem nadzoru? Na seminarju vas seznanimo z zakonodajnimi osnovami in z vami delimo izkušnje iz prakse.

Več informacij

Tukaj pa si lahko preberete več o načrtovani ustavni presoji. Prispevek Ustavna presoja OZS vložena, vlagatelji optimistični pa je namenjen vsem upokojencem, ki jih zanima, zakaj so na Obrtni-podjetniški zbornici tako optimistični glede vložene ustavne presoje.

Vir: Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja