Go to Top

Akontacija davka mora biti poravnana najkasneje do 9.4.2020!

Akontacija davka mora biti poravnana najkasneje do 9.4.2020, v kolikor želite samozaposleni uveljavljati pravico do temeljnega dohodka. Temeljni dohodek po novem interventnem zakonu predstavlja izredno pomoč samozaposlenim, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti oziroma jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Za samozaposlene se štejejo tudi družbeniki, ki so poslovodne osebe in so zavarovani na zavarovalni podlagi 040.

Informativni izračun plače

Pravna služba DATA je pripravila tudi pojasnilo  katere samozaposlene osebe so upravičene do oprostitve plačila prispevkov in kako se ta uveljavlja.

Pravočasno plačana akontacija davka je pogoj za uveljavljanje pravic iz Megazakona

Podjetniki, potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz megazakona? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Pogoj za uveljavljanje temeljnega dohodka:

Akontacija davka mora biti poravnana na dan uveljavitve novega zakona. Obstaja verjetnost, da bo zakon pričel veljati že ta vikend. FURS zato poziva upravičence, da poskrbijo, da bo akontacija davka poravnana pravočasno.

Računovodja se vam zdi nepotreben strošek, saj zadevo obvladate sami? Ali svoje poslovne knjige zaupate sosedi? Nepremišljeno sprejet ukrep vas lahko drago stane!

Akontacija davka, ki zapade v plačilo 10. 4. 2020, mora biti plačana že 9. 4. 2020!

Akontacija davka od dohodka iz dejavnosti zapade v plačilo 10. 4. 2020, vendar FURS poziva zavezance, da obveznost poravnajo že 9. 4. 2020. V petek 10. 4. 2020, ko je rok za plačilo obveznosti, banke in hranilnice v evroobmočju namreč ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa. Obveznosti tako ne bo mogoče poravnati do 14. 4. 2020, ko bo prvi delovni dan po velikonočnih praznikih.

Če bo novi zakon pričel veljati v soboto, 11. 4. 2020, se bo pogoj (poravnana akontacija davka) preverjal na ta dan, torej 11. 4. 2020. Ker akontacije davka na dan zapadlost, torej 10. 4. 2020, ne bo mogoče poravnati, bodo pri zavezancih, ki obveznosti ne bodo poravnali že 9. 4. 2020, zabeležene neporavnane davčne obveznosti. To pa bo vplivalo na upravičenost zavezanca do izplačila temeljnega dohodka.

Samozaposleni, razmišljate ali izpolnjujete vse pogoje za nadomestilo za brezposelnost samozaposlenih? Preverite pri naših svetovalcih!

Pravniki podjetja DATA d.o.o. redno spremljamo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Pripravimo vam vso potrebno dokumentacijo, ki jo nalaga »Megazakon«, za uveljavljanje pravice do oprostitve plačila prispevkov ter temeljnega dohodka. Prav tako vas opozorimo na vse pogoje, ki jih morate izpolnjevati, v kolikor želite uveljavljati to pravico.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja