Go to Top

6 mitov o podjetnikih

Preden si ustvarite napačno predstavo, ki vas bi utegnila celo odvrniti od tega, da bi se tudi sami podali na svoje, naj vam povemo, da bi moža na sliki tudi v podjetništvu našla dovolj materiala za celo oddajo. Za vas smo zbrali spisek 6 mitov o podjetnikih, ki jim včasih verjamejo tudi podjetniki sami. 

6 mitov o podjetnikihMit 1: Podjetniki so najpametnejši in najuspešnejši ljudje v prostoru.
Večina podjetnikov vsekakor ni bila med najuspešnejšimi v razredu. Neredko se namreč dogaja, da so jim bolj kot študijski uspeh pomembni ozki osebni interesi, na katere se osredotočijo z vsem svojim srcem. Zelo dober primer takega podjetnika je legendarni Steve Jobs, ki celo nikoli ni dokončal študija.

Mit 2: Podjetniki so individualisti
Po raziskavi, ki jo je izvedel profesor Ed Robert iz znamenitega MIT-ja, možnost uspeha zraste s številom ustanovnih članov podjetja. Tudi, če pogledamo v zakulisje uspeha nekaterih najbolj znanih podjetniških zvezd, za katere smo prepričani, da so samodržci, lahko hitro vidimo, da so na svoji poti praviloma imeli ob sebi pomoč sposobne ekipe.

Mit 3: Podjetniki so rojeni, ne ustvarjeni
Kot večina debat iz področja genetskega determinizma, je tudi ta osnovana na trhlih tleh – na nobenem izmed kromosomov namreč ne nosimo podjetniškega gena.

Mit 4: Podjetniki radi tvegajo
Čeprav z vstopom v podjetništvo tvegamo do določene mere, podjetniki tveganja načeloma nimajo radi. Le zakaj bi ga imeli? Veliki podjetniki ne igrajo rulete, temveč delajo premišljene odločitve.

Mit 5: Podjetniki so uspešni zaradi svoje karizme
Ta domneva se ne pripisuje samo podjetnikom, temveč vodjem nasploh. Kot je pokazala raziskava na MIT, karizma ne dela dobrih vodij, niti podjetnikov. Namesto karizme so pomembni vizija, sistematično in analitično razmišljanje, ambicije in izvedbene sposobnosti … ni pa narobe, če podjetnik karizmo ima.

Mit 6: Podjetniki so nedisciplinirani
Ravno nasprotno – uspešni podjetniki imajo zelo močno samodisciplino. Omejeni finančnih viri, kronično pomanjkanje časa, neusmiljena konkurenca in odgovornost do zaposlenih pač ne dopuščajo veliko prostora za nedisciplinirane.

Ste pripravljeni na podjetništvo pogledati iz prve osebe?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja