Go to Top

4 vprašanja, ki si jih postavlja dober vodja

O tematiki vodenja je bilo in še bo napisanega veliko. Nič čudnega, saj brez dobrega vodje ni uspešne organizacije, podjetja ali države. Če se ob tej izjavi sprašujete, kje pa so pripadniki organizacije, zaposleni podjetja in državljani, ste morda na dobri poti, da tudi sami postanete dober vodja. Vprašanja so namreč velikokrat bolj pomembna kot odgovori. Vas zanima, katera so tista, ki bi si jih moral postavljati vsak dober vodja v podjetju? Berite naprej.

vodjaJe nekaj nujno ali bistveno?

Nujne zadeve znajo zasenčiti bistvo. Jutranjo preverjanje elektronske pošte se morda zdi bistveno, ampak se velikokrat zgodi, da ni niti zelo pomembno. Priporočljivo je, da najprej naredite eno do dve bistveni opravili in se šele potem lotite »nujnih«. Kot vodja morate stremeti k temu, da bo povsem jasno, kaj so bistvene stvari.

Kako se osredotočimo na bistveno?
Z namenom osredotočenosti na bistvene procese, je treba odstraniti vse manj pomembne in moteče dejavnike, ki okupirajo vaš čas. Vseeno se nalogi približajte z veliko mero dejanskega razumevanja dejavnika – redkokdaj so stvari črno-bele. Klepeti ob kavici in podobne prijetne obrobne službene aktivnosti najverjetneje prinašajo več koristi kot se zdi na prvi pogled.

Kako smo lahko boljši?
Ena izmed dobro varovanih skrivnosti dobrih vodij je, da se popolnoma zavedajo, v čem so slabi. In še bolj pomembno: vedo, da se lahko opolnomočijo s pravimi sodelavci, ki bodo kompenzirali njihove pomanjkljivosti in tako prerasli v veliko močnejši tim.

Kaj mi manjka kot vodji?
Ni ga dobre vodje brez zavedanja, da je še tako dobro razumevanja potreb kolektiva, potrošnikov, konkurentov, procesov ipd. zgolj približek. Niste najpametnejša oseba, ne morete vedeti vsega in niste popoln vodja. S tem ni nič narobe, je pa narobe, če k popolnosti ne stremite. Prisluhnite, odprite se za nove ideje, prepoznavajte zasluge, bodite prijazni … prav gotovo boste našli veliko prostora za izboljšave.

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja