Go to Top

3 pravne zagate, katere lahko izkusijo podjetniki

Ko se posameznik/ca odloča za ustanovitev podjetja, se mora soočiti z vrsto pravnih zadev, katerim mora posvetiti veliko pozornosti. Manjša napaka in nepremišljen korak ima lahko velike posledice v prihodnosti. V članku vam navajamo 4 pravne zagate, katerih nikakor ne smete spregledati.

Pravne zagateOblika podjetja

Različne oblike podjetja (podjetniki se v Sloveniji najpogosteje odločajo za odprtje s.p. ali odprtje d.o.o.) imajo različne prednosti in slabosti za različne ljudi in vsak podjetnik-ustanovitelj mora sam najti sebi najbolj primerno obliko.

Preden pade odločitev, vam močno priporočamo poslovna svetovanja oziroma pogovor z izkušenim strokovnjakom, ki vam bo znal nasvete podati na podlagi vaših preferenc.

Ustni dogovori

Čeprav je v nekaterih državah oziroma kulturah ustni dogovor skorajda enak formalnemu dogovoru pa večina strokovnjakov priporoča, da se le-temu izogibate. Na podlagi pogodbe se lahko pojasnijo marsikatera nesoglasja ali celo nejasnosti, natančno pa so razdelane odgovornosti oziroma dolžnosti. To vključuje seveda tudi partnerstva.

Lastništvo

Lastništvo po načelu 50/50 je najverjetneje najbolj pošteno. Vendar pa lahko ravno to v prihodnosti podjetje pripelje do stagnacije, če se lastnika ali lastniki ne morejo sporazumeti med seboj, saj lahko drug drugega blokirata oziroma blokirajo do te mere, da ne pade nobena odločitev.

Imate iz navedenega področja dodatna vprašanja? Pokličite nas na 01 600 1530, lahko pa nas kontaktirate tudi po elektronski pošti na [email protected]. Svetujemo vam tudi, da obiščete naša podjetniška izobraževanja, kot npr. Zaposlitev ali samozaposlitev, Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja in Abeceda poslovanja ter Kako z najnižjimi stroški zagnati podjetje?

Pripravil: Gašper Meden

Prijava na izobraževanje


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja