Go to Top

Sklepanje pogodb na domu: Previdnost ni odveč

Vse pogosteje se dogaja, da nas na domu obišče oseba, ki nam želi kaj prodati oziroma nam ponuditi svojo storitev. To je še posebej razširjeno izven mestnih središč, prodajalci pa radi nagovarjajo predvsem starejše. Ti se, zaradi različnih razlogov, hitro odločijo za sklepanje pogodb na domu za različne storitve oziroma za nakup različnega blaga. Na kaj je treba biti pri tem pozoren, potrošnike opozarjajo na Tržnem inšpektoratu RS.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Samozaposlitev da ali ne?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

sklepanje pogodb na domuNa Tržnem inšpektoratu opozarjajo, da naj potrošnik vstop v svoje bivališče prodajalcu dovoli le v primeru, ko ga ponudba blaga ali storitve resnično zanima. Pred vstopom naj od prodajalca zahteva, da mu pojasni, v imenu koga nastopa ter kaj ponuja. Če prodajalec želi brez privolitve potrošnika vstopiti v njegovo bivališče, lahko potrošnik za pomoč pokliče policijo, s tem pa lahko seznani tudi inšpektorat.

Sklepanje pogodb na domu – gre za delo na črno?

Če se oseba, ki ponuja določeno blago oziroma storitve noče predstaviti in/ali noče izročiti pisnega obvestila, ki mora med drugim vsebovati podatek o firmi in sedežu podjetja, obstaja sum, da oseba opravlja delo na črno. Na inšpektoratu sklepanje pogodb na domu s tako osebo potrošnikom odsvetujejo. V primeru napak na blagu oziroma storitvi utegne namreč imeti potrošnik težave pri uveljavljanju svojih pravic. Obenem pa se bo še štel za sostorilca pri delu na črno. O sumu dela na črno naj bi sicer vsak potrošnik obvestil Finančno upravo RS.

Sklepanje pogodb na domu – ali storitev oziroma blago res potrebujete?

Potrošnik naj pred odločitvijo za nakup blaga ali storitve temeljito premisli, ali to blago oziroma storitev dejansko potrebuje. Če o tem ni popolnoma prepričan, naj si raje vzame čas za premislek, svetujejo inšpektorji. Prav tako ni nujno, da je cena ponujenega blaga oziroma storitve dejansko ugodna glede na ponudbo drugih podjetij na trgu. Predvsem recimo v primerjavi z enako ponudbo v spletnih trgovinah ali celo običajnih prodajalnah.

Sklepanje pogodb na domu – ste si premislili?

Če so se potrošniki kljub opozorilom in premislekom odločili za sklepanje pogodb na domu za določeno storitev, pa so si kasneje premislili, morajo podati odstopno izjavo. To morajo s priporočeno pošiljko poslati podjetju v pisni obliki najkasneje v 14 dneh. Če pri tem potrebujete pravni nasvet, se lahko obrnete na strokovnjake podjetja Data. V primeru, da podjetje ne spoštuje potrošnikove odločitve in ne vrne plačanega zneska, pa vam pomaga Tržni inšpektorat.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja