Go to Top

Regres za upokojence bo višji

Vlada je s spremembo zakona o izvrševanju proračuna za leti 2017 in 2018 določila, da bo regres oziroma letni dodatek izplačan prav vsem upokojencem. Regres za upokojence bo tako znašal najmanj 90 evrov, tisti z najnižjimi pokojninami pa bodo prejeli 400 evrov.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Razmišljate o samostojni podjetniški poti? Nikoli ni prepozno, da postanete podjetnik.

Več informacij

Regres za upokojence se zvišuje za 10 evrov

Regres za upokojence se bo v primerjavi z letom 2016 za posamezne razrede letos zvišal za 10 evrov.

Prijava na izobraževanje

regres za upokojenceDodatno se uvaja nov, zadnji razred letnega dodatka v višini 90 evrov. In sicer za uživalce pokojnin in nadomestil iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, katerih višina pokojnine oziroma nadomestila presega znesek 760,01 evra, pojasnjujejo na vladi.

Na takšen način se letni dodatek zagotavlja vsem upokojencem ter prejemnikom nadomestil iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Regres za upokojence bodo torej prejeli tudi tisti z višjimi pokojninami oziroma nadomestili.

Koliko bo znašal najnižji in najvišji regres za upokojence?

Višina letnega dodatka je odvisna od višine pokojnine oziroma nadomestila v mesecu izplačila letnega dodatka, pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Se pa bo, potem ko predlagane spremembe potrdi še Državni zbor, regres za upokojence v letu 2017 zvišal. In sicer:

 • uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku do 430,00 evrov, se letni dodatek izplača v višini 400,00 evrov;
 • uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 430,01 evrov do 530,00 evrov, se letni dodatek izplača v višini 260,00 evrov;
 • uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 530,01 evrov do 630,00 evrov, se letni dodatek izplača v višini 200,00 evrov;
 • uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 630,01 evrov do 760,00 evrov, se letni dodatek izplača v višini 150,00 evrov;
 • uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku, višjem od 760,01 evrov, se letni dodatek izplača v višini 90,00 evrov;
 • uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo nadomestilo v znesku do 630,00 evrov, se letni dodatek izplača v višini 200,00 evrov;
 • uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo nadomestilo v znesku od 630,01 evrov do 760,00 evrov, se letni dodatek izplača v višini 150,00 evrov;
 • uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo nadomestilo v znesku, višjem od 760,01 evrov, se letni dodatek izplača v višini 90,00 evrov.

Prijava na izobraževanje

Regres za upokojence bo izplačan skupaj z julijsko pokojnino.

Če vas zanima, kdo vse je upravičen do regresa za letni dopust, preberite prispevek Regres – komu pripada?.

Bi radi dodatno zaslužili? Veste, kakšne priložnosti prinaša samozaposlitev? Kakšne so njene prednosti in slabosti brezplačno izveste na našem seminarju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Komentarjev (12)

 • Mira Angeleska 7. Aprila 2017 - 15:45 Odgovori

  Ali vlada sploh razmišlja o dvigu invalidskih pokojnin?Ali si ne zaslužimo človeku dostojno življenje? Do kdaj bomo porinjeni na robu družbe? Garali smo dokler nismo zboleli.Saj, ko plačamo polnice, nam ne ostane za košček kruha. Ki je še za plačilo dodatnega zavarivanja ko ga nujno potrebujemo za nadaljno zdravljenje in zdravila? Naj zmanjšajo svoje plače , pa razdelijo da bi vsi lahko normalno živeli, a ne prosili RK, KARITAS, CSD za pomoč. Sram naj jih je.Naj oni gredo skozi mesec s 300-350€. Kaj bo pomagalo 400€ regresa? Invalidske pokojnine nič ne omenjajo! Hvala za razumevanje!

  • renata zavbi 2. Junija 2017 - 11:38 Odgovori

   Se pridruzujem ga.Alenka. Nismo krivi,da smo neozdravljivo zboleli. Delati ne zmoremo več in kaj to pomeni? Da lahko umiramo počasi,počasi,ker s 300-400eur res ne moremo preživeti. Njihovo razmišljanje je res nizkotno. Ali grem lahko na dopust za 250eur regresa…ne morem….plačala bom položnice,ki jih do sedaj nisem zmogla…Prekladam jih iz kupčka na kupček in ne vem ali naj si kupim hrano ali plačam položnico?….Lep dan…

 • srečko lešnik 11. Aprila 2017 - 18:36 Odgovori

  predlagam isto lestvico za javne službe , parlamentarce , vlado, podjetja v lasti države.

  • k stane 19. Aprila 2017 - 14:18 Odgovori

   Se strinjam!!!

 • suzana lednik 15. Aprila 2017 - 14:44 Odgovori

  brez komentarja

 • Vinko Aleksander 22. Aprila 2017 - 12:36 Odgovori

  Predlagam ,da zamenjamo regres z javnimi uslužbenci ,in poslanci.Bližajo se volitve ??

 • rozman milica 24. Aprila 2017 - 17:10 Odgovori

  tudi o vdovskem dodatku ni nikjer nobene besede. Po nekaterih državah znaša od 20 pa do 40% pokojnikove pokojnine.Položnice ostanejo skoraj nespremenjene, a pokojninina pa samo ena in to je kruto.

 • dragica koprivc 23. maja 2017 - 7:22 Odgovori

  Javne uslužbence ne moremo metati vse v en koš, sem pomočnica vzgojiteljice to delo opravljam 12 let, delovne dobe imam 33 let, moja neto plača je 790€, v razmislek, naše delo ima zelo veliko odgovornost, v parlamentu jih je preveč,ti pijejo naše žulje, da ne govorimo o zdravstvu in zobozdravstvu (čakalne vrste,skoraj vse storitve moraš plačat sam), študentski servisi, kdaj se bo to nehalo,ljudje božji, saj ljudje, ki so na položajih sploh ne vedo, kaj se prav biti dober gospodar,se sprašujem, o čem ljudje razmišljajo, ko gredo na volitve.
  Pokojnina bi morala biti takšna, da si lahko vsak na starost plača dom za ostarele, če ga potrebuje in dostojno živi.Plače pa v razmerji 1:7 čistilka, direktor

 • Anna Kroslin 25. maja 2017 - 11:15 Odgovori

  ANNA

  Predlagam, da zaposlenim v parlamentu občutno zmanjšajo plače iz jih izzvzamejo iz javne uprave, kar se bo poznalo na celi finančni črti.
  Imajo občutno previsoke plače, ker ne znajo opravljati svojega posla,niti se ne trudijo kaj dosti. Efekta tako ali tako ni, zakoni so zastarani, napredka ni in ga kot kaže še ne bo.
  Predlagam, da vsi zaposleni v parlamentu za obdobjea 6 mesecev, prejemajo neto OD v višini 500 eur, da jim zaprejo menzo, oz odvzamejo možnosti zastonjkarskih obrokov, saj bodo le tako dobili občutek kako s tem denarjem pereživeti v družini z dvema ali tremi otroci in morda v paketu še pomoč starim staršem, ker imajo prenizko pokojnino za preživetje.
  Ko bodo parlamentarci na lastni koži občutili, kako danes živi večina Slovencev, bodo dejansko kaj ukrenili.

  Upokojenka, ki že leta čaka na vedno znova napovedano usklajevanje pokojnine, kot nam dejansko pripada, sem zgrožena, da si po 40 letih dela, ne morem privoščiti niti zdravilišča.

 • Prevarani penzijonist 22. Junija 2017 - 9:48 Odgovori

  Naš prispevek v času krize je bil plačan, tako kot pri vseh javnih uslužbencih. Razlika je le v tem, da nam nočejo postaviti pokojnin na raven, ki jo bi morali imeti, oziroma si smo jo zaslužiti. Naj mi nekdo odgovori! Zakaj veljajo za nas samo zakoni ki nam znižujejo pokojnin? (sprememba za osnovo za izračun pokojnine iz bruta v neto….npr.) Kako bi se morala izračunati višina pokojnine je tudi zapisana v zakonu, mar ne? kje je teh naših 9%, ki smo jih vsi upokojenci dali za krizo? A bo treba it na ustavno sodišče? Verjento je to edina možna solucija. Se bo treba organizirat, drugače ne bo nič. lp

 • Bozena Primorka 12. Julija 2017 - 22:01 Odgovori

  Strinjam se z gospo Ano. Kdaj bodo vrli poslanci zaceli razmisljati o visji pokojnini. Naj malo pogledajo v Avstrijo koliko znasa njihova najnizja pokojnina – 800€. Kaj pa prinas.Pa poglejmo kako imajo druege drzave urejeno vdovsko pokojnino. V Italiji zena obdrzi svojo, plus 60 % mozeve. Pri nas pa poberejo od zene ali moza???.

 • Bernardica bijelic. 19. Februarja 2018 - 11:40 Odgovori

  Meni so uzeli 140 eur.. regresa a ne povecali? Komu so to poveca? Tistem ki imajo vecje pokojnine.do lanskega leta so racunali samo slo… pokojnino lani so zaceli tudi iz drugih drzav sestevat z vsem kar smo si drugod prisluzili samo da bi zmanjsali to revscino od regresa??!!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja