Go to Top

Ponarejanje evrobankovcev je v prvem polletju 2016 upadlo

V prvi polovici letošnjega leta je ponarejanje evrobankovcev v primerjavi z lani upadlo. To pomeni, da je bilo iz obtoka umaknjenih okrog 331 tisoč ponarejenih eurskih bankovcev, kar je za približno 25 odstotkov manj kot v drugi polovici lanskega leta. V primerjavi z vse večjim številom pristnih bankovcev v obtoku (več kot 18,5 milijarde v prvi polovici leta 2016) ostaja število ponaredkov zelo majhno, so sporočili z Evropske centralne banke (ECB).

Eurosistem, ki ga sestavljajo ECB in 19 nacionalnih centralnih bank v euroobmočju, že vse od izdaje prve serije eurobankovcev poziva ljudi, naj bodo pozorni, ko prejemajo bankovce.

Ponarejanje evrobankovcev: uporabljate metodo otip-pregled-nagib?

ponarejanje evrobankovcevPristne bankovce je mogoče prepoznati s preprosto metodo »otip-pogled-nagib«, ki je opisana na spletnih straneh ECB o evru in na spletnih straneh nacionalnih centralnih bank Eurosistema.
Eurosistem na različne načine obvešča ljudi o tem, kako razlikovati pristne bankovce od ponarejenih, profesionalnim uporabnikom gotovine pa pomaga v njihovih prizadevanjih, da naprave za obdelavo in sortiranje bankovcev zanesljivo prepoznajo ponaredke in jih umaknejo iz obtoka.

Če prejmete sumljiv bankovec, je najbolje, da ga neposredno primerjate z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, morate o tem obvestiti policijo ali – kjer nacionalna praksa to dopušča – centralno banko vaše države. Eurosistem podpira organe kazenskega pregona v boju proti ponarejanju denarja.

V prvi polovici leta je ponarejanje evrobankovcev v primerjavi z lani upadlo. Bankovca za 20 in 50 evrov sta najpogosteje ponarejana apoena.

Klikni in deli

Ali ste vedeli, da …

  • … sta bila bankovca za 20 evrov in 50 evrov še vedno najpogosteje ponarejana apoena. V primerjavi s podatki za drugo polovico leta 2015 se je delež ponarejenih bankovcev za 20 evrov zmanjšal, delež ponarejenih bankovcev za 50 evrov pa povečal. Skupaj sta ta dva bankovca predstavljala 79,8 odstotka vseh ponaredkov.
  • … je bila večina ponaredkov (97,6 odstotka) odkrita v državah euroobmočja. Samo približno 1,7 odstotka ponaredkov je bilo odkritih v državah članicah EU zunaj euroobmočja in manj kot 0,7 odstotka v drugih delih sveta.

Novi bankovec za 50 evrov, ki ima inovativne zaščitne elemente, bo uveden 4. aprila prihodnje leto. Veste, da se iz obtoka poslavlja bankovec za 500 evrov?

VEM točka DATA obratuje tudi poleti! Naši referenti bodo ves čas pomagali tudi pri odprtjih podjetja in registracijah samostojne dejavnosti, zato si svoj termin za posvet čimprej rezervirajte na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Vir: ECB

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja