Go to Top

Črtali so napačne zakone – zdaj kazenske sankcije po hitrem postopku želijo nazaj

Pred več kot mesecem dni so poslanci na eni izmed sej črtali določbe napačnega zakona, pomotoma so namreč zbrisali kazenske sankcije v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Poslanci so člene črtali misleč, da gre za Pomorski zakonik.

Kazenske sankcije se v delovno zakonodajo vračajo en dan po tem, ko bo predlog zakona, ki so ga na vladi obravnavali včeraj, objavljen v Uradnem listu RS. Kazenske sankcije pa se v zakonik vračajo z novo preobleko – ne bo šlo več za določbe med 218. in 221. členom, temveč za “nove”, poimenovane od člena 217 a. do 217 č.  V vladnem gradivu so zapisali, da je prišlo do “anomalije v pravnem redu, ki je nastala zaradi očitne pomote.”

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Zakonodaja gor, zakonodaja dol! Raje se 100 % posvetite svojemu hobiju in ga spremenite v dober biznis!

Več informacij

Kazenske sankcije 217 a. – 217 č.

kazenske sankcijeDa so črtali člene napačnega zakona, očitno pravočasno ni opazil nihče, saj ga so, misleč, da gre za Pomorski zakonik, tudi razglasili. Spremembe zakona torej pravno gledano veljajo, kazenske sankcije, ki predvidevajo nekatere globe za kršitev delovne zakonodaje, pa so se izgubile.

Ob tem so v vladnem gradivu sedaj pojasnili, da ker imajo “razveljavljene kazenske določbe preprečevalen in odvračilen namen v razmerju do zavezancev, ki so dolžni ravnati v skladu z določbami zakona in neveljavnost teh določb vzpostavlja stanje, ko kršitve niso sankcionirane”, bodo predlog spremembe zakona obravnavali prednostno.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Poslanci so nehote črtali člene napačnega zakona, zdaj jih prednostno želijo nazaj!

Klikni in deli

Predlog zakona tako odpravlja anomalijo na trgu dela, ki je nastala zaradi očitne pomote pri uveljavitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Pomorskega zakonika in se nanaša na ponovno uveljavitev določb Zakona o delovnih razmerjih, ki so bile razveljavljene z uveljavitvijo Zakona o spremembah in dopolnitvah Pomorskega zakonika.

Posredujemo tudi odgovor Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Pred kratkim sprejeti Zakon o spremembah Pomorskega zakonika je zaradi napačnega navajanja Uradnih listov, torej zaradi očitne pomote, razveljavil pet členov veljavnega Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Cilj predloga zakona je torej odprava redakcijske napake na način, da ponovno uveljavi razveljavljene določbe prej veljavnega zakona.

Predlog zakona tako ne posega v druge vsebine pač pa vzpostavlja stanje, kakršno je bilo pred uveljavitvijo Zakona o spremembah Pomorskega zakonika, torej pred 24. 5. 2016.

Vlada RS predlaga, da Državni zbor Predlog Zakona o dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih ZDR-1A obravnava in sprejme po nujnem postopku.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Člen 217 a. tako prevzema mesto člena 218 in po tem principu dalje. V pravni red naj bi se kazenske sankcije kmalu vrnile – spomnimo, gre za člene, ki določajo globe za delodajalca  – pravno osebo, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost.

Imate težave s spremljanjem sprememb zakonodaje? Na Dati imamo pravne svetovalce, ki vam bodo znali hitro priskočiti na pomoč! Pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja