Go to Top

Število delovno aktivnih v avgustu – samozaposlenih največ doslej

Število delovno aktivnih v avgustu se je nekoliko zmanjšalo. Število samozaposlenih je naraslo na najvišjo raven vse odkar se spremljajo podatki o delovno aktivnem prebivalstvu. Morda razmišljate o ustanovitvi podjetja? Sp ali doo lahko ustanovitev tudi na DATA točki. Za termin registracije nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Izračun plače

Število delovno aktivnih v avgustu – zaposlenih/samozaposleni

Statistični urad poroča, da je število delovno aktivnih padlo že tretji mesec zapored na 941.800 oseb in se je zmanjšalo za približno 1.700 oseb. Hkrati pa se je število samozaposlenih povečalo že sedmič zapored, za nekaj več kot 200. S tem je bila dosežena nova najvišja vrednost od začetka spremljanja podatkov o delovno aktivnem prebivalstvu, in sicer okoli 103.100 oseb. Na letni ravni je zraslo tako število zaposlenih (za 1,0 %) kot samozaposlenih (za 2,3 %).

Ustanovitev podjetja

Število delovno aktivnih v avgustu po spolu

Na mesečni ravni se je v Sloveniji zmanjšalo število delovno aktivnih moških za skoraj 1.000 oseb (0,2 %) navaja statistični urad. Skoraj polovica zmanjšanja delovno aktivnih moških je zabeležena v gradbeništvu. Število delovno aktivnih žensk se je zmanjšalo za približno 500 oseb (0,1 %), in sicer največ v predelovalnih dejavnostih.

V primerjavi z avgustom 2023 je bila pri moških zabeležena rast delovno aktivnih za 1,6 %, medtem ko je število delovno aktivnih pri ženskah naraslo za 0,6 %.

Vse o normiranem s.p.

Potrebujete pravni nasvet?

Interni akti podjetja

Število delovno aktivnih v avgustu – tuji delavci

Tretji mesec zapored se je v Sloveniji zmanjšalo število delovno aktivnih tujih državljanov, in sicer za skoraj 300 oseb ali 0,2 %. V primerjavi z avgustom 2023 je število delovno aktivnih tujcev povečalo za 9,2 %.

Pogodba o zaposlitvi

Število delovno aktivnih v avgustu – dejavnosti in zmanjšanje/zvišanje delovno aktivnih

Kot navaja statistični urad je bilo največje zmanjšanje števila delovno aktivnih zaznati v predelovalnih dejavnostih. Število delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih se je zmanjšalo za več kot 500 oseb (0,2 %) v gradbeništvu pa je zmanjšanje znašalo več kot 400 oseb (0,5 %). Največja rast števila delovno aktivnih so zabeležili v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer za 59 oseb (0,1 %).

Na letni ravni se je število delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih zmanjšalo za 0,3 %, kar predstavlja najnižjo vrednost v zadnjih 12 mesecih. Po drugi strani pa se je število delovno aktivnih povečalo v gradbeništvu (5,3 %) ter zdravstvu in socialnem varstvu (3,0 %).

Prijava se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja