Go to Top

Kateri trgovinski sporazumi so na obzorju za naše podjetnike?

Trgovinski sporazumi, ki so na obzorju za naše podjetnike - Podjetništvo Data d.o.o.

Trgovinski sporazumi so tisti dejavniki, ki so najpomembnejši za majhne in srednje podjetnike. Ti so namreč najbolj občutljivi na trgovinske omejitve in carine, ko posegajo po tujih trgih. Tako se nam poraja vprašanje: »Ali je še kaj pozitivnega na vidiku za naše izvoznike?«. Novi trgovinski sporazumi predstavljajo tudi nove poslovne priložnosti. Ustanovite podjetje in začnite svojo podjetniško pot.

Informativni izračun plače

Trgovinski sporazumi, kot je tisti podpisan z Japonsko v letošnjem letu, prinesejo nove poslovne priložnosti

Nedavno smo pisali o sporazumu med EU in Japonsko in morebitnim ugodnostih, ki jih bodo prinesli takšni trgovinski sporazumi podjetjem iz EU in tudi Slovenije. Pričakovanja so sicer vedno različna a navadno takšni sporazumi povečajo gospodarsko rast, omogočijo izmenjavo tehnologij in strokovnih znanj, pripomorejo k bolj dinamični poslovni klimi, prineso tuje investicije ter zmanjšajo državno potrošnjo.

Navkljub globalnim tržnim napetostim, ki se dogajajo na trgovinskem področju s Kitajsko, obstajajo pomembna nagibanja EU na področju trgovine. Tako se nam morda obetajo trgovinski sporazumi med EU in državami ASEAN-a in morda celo (ponovno) Indijo.

V kolikor vas zanima hitra registracija podjetja ali s.p. nas kontaktirajte ali pa si rezervirajte brezplačen termin.

Se boste preizkusili v izvozu na tuj trg? Povprašajte po naših davčnih svetovalcih!

Naše podjetje, Data d.o.o., že skoraj trideset let deluje na področju strokovne pomoči in svetovanj na davčnem področju podjetnikom in potencialnim podjetnikom. V kolikor ste v situaciji, ko se širite na tuje trge ali imate vprašanja na področju davkov, DDV-ja, carin ipd., se lahko posvetujete pri našem davčnem svetovalcu ali pravnem strokovnjaku. Za ponudbo nam pišite na data@data.si, da se lahko dogovorimo za ponudbo in termin posveta.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Trgovinski sporazumi med EU in državami ASEAN-a

ASEAN ali Association of Southeast Asian Nations je regionalno medvladna organizacija. Sestavljena je iz desetih držav Jugovzhodne Azije, ki promovira medvladna sodelovanja in ekonomsko, politično, varstveno, vojaško, izobraževalno in socio-kulturno sodelovanje med temi državami.

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

 

Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajska in Vietnam so države, ki so zastopane v Združenju. Predstavljajo ekonomsko integriran enoten trgovinski prostor. Ta trgovinski prostor predstavlja rastoč ekonomski interes za države članice EU, saj se je med leti 2005 in 2015 uvoz in izvoz med temi geografskimi področji več kot podvojil. Največji trgovinski partner med temi državami je bil vsekakor Singapur, sledile pa so mu Tajska, Malezija, Vietnam in Indonezija. Menjava blaga in storitev med EU in temi državami je v letu 2015 prerasla 100 milijard evrov.

 

Klub dejstvu, da so prva pogajanja stekla že davnega leta 2007, predstavlja regija velik potencial za podjetja iz držav članic EU, še posebej kot atraktivna alternativa ali vzporednica trgovanju z drugimi, večjimi, azijskimi državami.

Pravni nasvet

Potencialni trgovinski sporazumi med EU In Indijo

Tudi pogajanja za oblikovanje prosto trgovinskega sporazuma med EU in Indijo potekajo že skoraj desetletje. Takšni trgovinski sporazumi bi pripomogli k redukciji izvoznih tarif, izmenjavi blaga in storitev, povečanju stopnje investiranja med državami. Pogajanja so sicer v neki točki zastala v letu 2013 zaradi neusklajenih pričakovanj. Zaradi sprememb v politično-ekonomskih okolju pa se pričakuje, da bi lahko ti trgovinski sporazumi ponovno oživeli.

Razmišljate o predstavitvi vašega podjetja v tujini?

Z letošnjim letom sta prišla od Slovenskega Podjetniškega sklada tudi dva vavčerja za sofinanciranje skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmih v tujini ali udeležbi v gospodarskih delegacijah v tujino. Vavčerja in pogoji za koriščenje sredstev lahko najdete na spletnih straneh sklada.

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja