Go to Top

Zopet poskus uvedbe malega dela?

Vlada ponovno razmišlja o uvedbi malega dela. Tokrat bi se malo delo dotikalo predvsem področja študentskega dela. Malo delo upokojencev namreč že ureja  Zakon o urejanju trga dela, ki se nanašajo na začasno ali občasno delo upokojencev (Pojasnilo DURS, št. 4250-2369/2013- 1 01-610-501, 4. 6. 2013) in je stopil v veljavo 1.julija 2013.

Zopet poskus uvedbe malega dela?Ponovni poskus uvedbe malega dela predvideva odpravo posrednikov dela, kar je sprožilo buren odziv študentskih servisov. Le ti so prepričani, da bi odprava študentskih servisov pomenila še višje  stroške za delodajalce, hkrati pa bi se zmanjšalo varnost dijakov in študentov.

Kaj pa je “malo delo” prineslo za upokojence?

Z 1. julijem 2013 se upokojence lahko zaposli po novem zakonu, ki ureja začasno ali občasno delo upokojencev. Delo za upokojence je visoko obdavčeno (25% ter z dajatvami, ki veljajo tudi za podjemne pogodbe), premierka je sicer kasneje obdavčitev znižala na 3% , vendar pa je poleg tega upokojensko delo obremenjeno še z vsemi dajatvami, ki veljajo za podjemne pogodbe.

Upokojenec bo lahko po novem zakonu delal pri več delodajalcih hkrati a le do 60 ur mesečno, vendar pa bo lahko upokojenec z delodajalcem hkrati sodeloval tudi preko drugih oblik pogodb. Delodajalec upokojencu ni dolžan povrniti potnih stroškov ali stroškov malice. Prednost pred ostalimi vrstami pogodb pa je predvsem hitra odzivnost na potrebe delodajalcev, evidenco pa bo vodil Zavod za zaposlovanje RS. Omejitve bodo veljale tudi za delodajalce. Delodajalec, ki nima zaposlenih, bo lahko zaposlil upokojenca za največ 60 ur mesečno, število dovoljenih ur pa se bo povečevalo za število (redno) zaposlenih, vendar do največ 1200 ur mesečno.

Se strinjate s uvedbo malega dela? Kako bi po vašem mnenju moralo biti urejeno študentsko delo?

Alenka Bizilj, DATA


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja