Go to Top

Prehodno obdobje se je izteklo: FURS s 1.9. opominja le še preko eDavkov!

Z današnjim dnem se je izteklo prehodno obdobje in Finančna uprava RS (FURS) bo podjetja in podjetnike o neplačanih davčnih obveznostih opominjala le še prek portala eDavki. Opomini, ki jih pošilja Furs, so informativne narave, v primeru neplačila pa davčnemu zavezancu grozi izvršba (kaj je davčna izvršba?).

Prehodno obdobje se je izteklo: FURS s 1.9. opominja le še preko eDavkov!Podjetja in podjetniki lahko za namene dodatnega obveščanja Fursu sporočijo svoj elektronski naslov. Ureditev podatkov o prejemnikih elektronske pošte je priporočljiva predvsem v tistih primerih, ko v imenu zavezanca do eDavkov dostopa pooblaščenec in zavezanec, zato prek portala eDavki ne bo mogel videti, da je opomin prejel.

Če si bo zavezanec s pristopnico za elektronsko prejemanje dokumentov uredil podatke o prejemnikih elektronske pošte in ob tem navedel svoj elektronski naslov, bo obvestilo o prejemu opomina na eDavke prejel tudi na ta naslov. Elektronske naslove prejemnikov obvestil je mogoče preko sistema eDavki spreminjati kadarkoli.

Zoper zavezanca, ki zapadlih obveznosti ne plača v predpisanem roku, začne davčni organ postopek davčne izvršbe. Ne glede na to, da zakonodaja ne predpisuje opominjanja, se v praksi pred vsakim začetkom davčne izvršbe zavezancu pošlje opomin. Namen opominov, ki so informativne narave, je spodbujanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti.

Vir: STA

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja