Go to Top

Zavarujte svojo zamisel!

V sklop intelektualne lastnine spadajo različne pravice. Patenti, znamke, modeli, dodatni varstveni certifikati ter avtorske in sorodne pravice. Kaj pa lahko storimo, ko gre za zavarovanje zamisli?

zavarujte svojo zamisel

Faza med zamislijo in izvedbo je lahko ravno toliko dolga, da se izpostavimo tveganju, da nam našo zamisel kdo ukrade.

Kadar gre za zamisel, ki z razkritjem pritegne številne vlagatelje v dobro zasnovan nov proizvod, lahko za posameznika, ki je v to zamisel vložil veliko časa in denarja, to pomeni veliko izgubo.
Kraji zamisli je izpostavljen predvsem izum. Predstavitve potencialnim partnerjem predstavljajo riziko kraje ideje, čemur se ne moremo popolnoma izogniti, lahko pa se poskušamo najbolje možno zavarovati.

Kako pa se lahko posameznik zavaruje pred morebitno krajo izuma?

Pravni strokovnjaki, patentni zastopniki ter osebje urada za intelektualno lastnino so poklicno zavezani k spoštovanju zaupnosti. V tem okolju torej ni bojazni pred krajo. Zato pa morate biti toliko bolj previdni, ko gre za podjetja. Njim ne razkrijte ničesar, preden ne sklenete sporazuma o nerazkrivanju podatkov.

Ko pridobite vlagatelje in ste prepričani v uspešnost zamisli, se odpravite na patentni urad in svoj izum zavarujte s pravico industrijske lastnine, patentom. Po tem postopku ste pred krajo dobro zavarovani.

Avtorica: Urška Petrič, Data d.o.o.

Kategorije Podjetništvo Pravo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja