Go to Top

Zamenjava banke prinaša prihranke

Podatki analize nadomestil bank in hranilnic za plačilne storitve, ki jih pripravlja Banka Slovenije  (BS), kažejo, da zamenjava banke komitentom prinaša kar precejšnje prihranke.

Zamenjava banke prinaša prihranke

Za uporabnike verjetno najbolj uporabna informacija analize je ta, da komitent, fizična oseba, ki se pri plačevanju poslužuje bančnega okenca, z zamenjavo ponudnika plačilnih storitev prihrani letno tudi do 222 evrov (košarica, ki jo je izkustveno oblikovala Zveza potrošnikov Slovenije) oziroma  119 evrov (košarica, ki jo je izračunala BS). »E-komitent« oziroma uporabnik, ki se pri plačevanju poslužuje elektronske banke, pa z zamenjavo ponudnika prihrani do 53 (košarica ZPS) oziroma 28 (košarica BS) evrov.

Preverite, katera banka ponuja najcenejše storitve in katere vas bodo najbolj obrale!

Klikni in deli

Zaradi bistveno večjega števila transakcij in višjih nadomestil so v segmentu pravnih oseb razlike še večje. Tako lahko pravna oseba kot tradicionalni komitent z zamenjavo ponudnika plačilnih storitev letno prihrani tudi do 795 evrov, elektronski komitent pa do 320 evrov.

izobraževanje

Financirajte svoje naložbe z nepovratnimi sredstvi

Podjetniki, si želite nepovratnih finančnih sredstev? Pa se znate prijaviti na javni razpis? Kaj so najpogostejše napake prijavljenih?

Več informacij

Katera je najcenejša in katera najdražja banka?

zamenjava banke

Na podlagi podatkov BS ugotavlja, da je za fizične osebe tako pri tradicionalnem kot pri elektronskem bančne poslovanju najcenejša Delavska hranilnica, najdražja pa Sberbank banka ter Nova Kreditna banka Maribor (NKBM).

Pravni osebi najcenejše storitve ponuja Hranilnica in posojilnica Vipava z letnim stroškom košarice 336 evrov, najdražje pa Banka Sparkasse s 1.131 evri. Pravne osebe elektronsko najceneje poslujejo pri Delavski hranilnici (175 evrov), najdražje storitve pa zanje ponuja SKB banka (495 evrov).

11 odstotkov dražji dvigi z debetno kartico na bankomatu druge banke

Povprečna nadomestila za različne bančne storitve so bila na zadnji dan lanskega leta glede na leto prej v 62 odstotkih višja (13 od skupno 21 analiziranih segmentih plačilnih storitev), medtem ko so bila nižja v osmih segmentih.

Najbolj se je povečalo povprečno nadomestilo za dvige gotovine z debetno kartico na bankomatu drugega ponudnika (za 10,76 odstotka), kar je posledica uvedbe nadomestila s strani enega ponudnika plačilnih storitev (prej brezplačno) ter dviga povprečnega nadomestila s strani še treh ponudnikov. Do največjega znižanja povprečnega nadomestila je prišlo pri plačilih z direktno obremenitvijo pravnih oseb v vlogi prejemnika plačila (7,18 odstotka), saj so štirje ponudniki plačilnih storitev občutno znižali povprečna nadomestila.

Analizo nadomestil bank in hranilnic za plačilne storitve in izračun stroškov košaric plačilnih storitev za lansko leto, ki jo Banka Slovenije pripravlja od leta 2009, je bilo vključenih 18 bank in tri hranilnice, ki o lani uporabnikom nudile plačilne storitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja