Go to Top

Začasno ali občasno delo za upokojence, novost Zakona o urejanju trga dela

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela ter Zakona o delovnih razmerjih prinaša spremembe tudi na področju začasne zaposlitve oziroma občasnega dela.

Začasno ali občasno delo za upokojence

Poleg dileme, ali je po novem javna objava prostega delovnega mesta oziroma vrste dela za vse delodajalce obvezna (7. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela, ZUTD-A in 25. člen Zakona o delovnih razmerjih, ZDR-1), prinaša spremenjeni Zakon o urejanju trga dela novo obliko zaposlitve za upokojence, to je začasno ali občasno delo. Opravlja se na podlagi posebnega pogodbenega razmerja med delodajalcem in upravičencem in ima lahko nekatere elemente delovnega razmerja.

Upravičenec lahko opravi največ 60 ur v koledarskem mesecu, tudi pri različnih delodajalcih, urna postavka ne sme biti nižja od 4,20 €, dohodek za opravljeno delo v koledarskem letu pa ne višji od 6.300 €. Višina urne postavke in višina dohodka se usklajuje z rastjo minimalne plače.
Delodajalec mora voditi dnevno evidenco prihoda in odhoda ter število dejansko opravljenih ur upravičenca.

Kakšne spremembe pa prinaša delodajalcem?

Omejitve za opravljenega začasnega ali občasnega dela v koledarskem mesecu veljajo tudi za delodajalce in so odvisne od števila delavcev, ki jih zaposluje. Pri delodajalcu brez zaposlenih je v koledarskem mesecu dovoljeno opraviti 60 ur začasnega dela, pri tistem z več kot 100 zaposlenimi pa je dovoljenih 1.050 ur. Delodajalec z vključno 10 zaposlenimi »dobi« 100 ur. Izjeme veljajo za nevladne organizacije, delujoče v javnem interesu in tiste z več kot 1.250 zaposlenimi.
Od prejemkov, izplačanih za opravljanje opisanega dela, delodajalec obračuna dajatev v višini 25%.

Glede dileme o javni objavi prostega delovnega mesta na Zavodu RS za zaposlovanje ni uradnih informacij, saj zakonodaja še ne velja, vendar predvidevajo, da bo šla praksa v smeri ne obvezne, temveč objave na željo delodajalca, kar je vsekakor smiselno.

Avtorica: Simona Dečman, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja