Go to Top

Za boljši pregon gospodarske kriminalitete

Gospodarska kriminaliteta je velik problem v Sloveniji, novela Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) naj bi zagotovila njen učinkovitejši pregon ter preventivno delovanje.

Kako bodo to dosegli?

Nihče ne sme imeti koristi od nezakonitega ravnanja. Tretjim osebam se lahko premoženje odvzame le, če so ga dobili brez plačila ali za plačilo, ki ne  pregon gospodarske kriminaliteteustreza dejanski vrednosti. Tako ne bo več mogoče odvzeti premoženja, ki so ga osebe dobile za plačilo, ki je ustrezalo dejanski vrednosti.

Kdo vse lahko začne postopek?

Določene so bile spremembe glede oseb, ki lahko začnejo postopek. Pregon gospodarske kriminalitete je sedaj v rokah policije, davčne ali carinske uprave ter Urada za preprečevanje pranja denarja ter Komisije za preprečevanje korupcije.

Preiskava

Za preiskavo gospodarske kriminalitete bo zadolžena finančna preiskovalna skupina, ki jo bo vodil pristojni državni tožilec. Po noveli je sedaj oblikovanje finančne preiskovalne skupine obvezno.

V okviru Specializiranega državnega tožilstva bo oblikovana posebna enota, ki bo zastopala Slovenijo v postopku odvzema premoženja.

Novela bo pričela veljati 26. aprila.

 

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja