Go to Top

Vstop Hrvaške v EU – novosti glede zaposlovanja

S 1. julijem se Evropski uniji pridružuje Hrvaška in tako postaja njena osemindvajseta članica. Čeprav med državami članicami načeloma velja prost pretok delovne sile pa ta za hrvaške državljane še ne bo veljal v Sloveniji. Vlada je namreč sprejela odločitev, da se za zaposlovanje hrvaških državljanov uveljavi 2-letno prehodno obdobje.

f1d63b8889cab73638384058934f0b78Ministrstvo za delo je v obrazložitvi predloga zakona zapisalo, da so omejitve za delo državljanov Hrvaške potrebne zaradi zaščite slovenskega trga dela. V skladu z gospodarskimi napovedmi Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR-ja) se bodo namreč razmere glede zaposlovanja letos še zaostrile, nadaljnje zmanjšanje zaposlenosti pa se pričakuje tudi v prihodnjem letu.

Tako se bodo državljani Republike Hrvaške tudi po vstopu v EU zaposlovali ali delali v Sloveniji na podlagi določb nacionalne zakonodaje s področja zaposlovanja in dela, ki velja za državljane tretjih držav. To pomeni, da bodo hrvaški državljani za zaposlitev ali delo v Sloveniji, razen v zakonsko določenih primerih, še naprej potrebovali delovno dovoljenje. Podoben ukrep za hrvaške državljane so sprejele tudi Nemčija, Avstrija, Portugalska in Španija, Italija pa o njem še razmišlja.

Slovenija lahko, tako kot druge države EU, uveljavlja prehodno obdobje za zaposlovanje hrvaških državljanov kar sedem let. Za prvih pet let, najprej dve in potem še tri leta, ni omejitev, zadnji dve leti prehodnega obdobja pa lahko sedanje države članice uporabljajo svojo nacionalno zakonodajo le v primeru resnih motenj ali groženj na trgu dela.

Potrebujete pomoč pri postopkih pridobivanja delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje? Tukaj smo, da vam pomagamo! Pokličite nas na telefonsko številko 01 6001 530 ali pa nam pišite na elektronski naslov data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja