Go to Top

Vsaka peta nezgoda na delovnem mestu je zdrs ali padec

“Delodajalec je odgovoren za varnost in zdravje delavcev in se v primeru nezgod pri delu tudi ugotavlja njegova odgovornost, nikakor pa ne moremo tudi mimo delavčeve odgovornosti, saj se ta v praksi tudi zelo pogosto ugotavlja,” izpostavljajo na Inšpektoratu RS za delo.

nezgoda na delovnem mestu

Do konca avgusta se je letos v Sloveniji zgodilo 5.685 nezgod pri delu – večina lažjih, približno 250 pa hujših. To je nekoliko manj kot lani, ko je bilo v enakem obdobju prijavljenih 6.143 nezgod pri delu.

Inšpektorji so letos pod drobnogled vzeli 68 nezgod pi delu in pri tem ugotovili, da so vzroki večinoma enaki kot v prejšnjih letih.

Najpogostejši vzrok za nesrečno na delovnem mestu je zdrs, spotik ali padec.

Klikni in deli

Večina nezgod pri delu pa se zgodi na običajnih delovnih mestih. Prometne nesreče na poti na delo oziroma z dela se ne uvrščajo med nezgode pri delu, kar pa ne velja za prometne nesreče na službenih poteh. Nesreče na delovnem mestu se največkrat zgodijo v podjetjih, ki se ukvarjajo s proizvodnjo kovinskih izdelkov.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu je delodajalec v skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom.

Več informacij

Inšpektorji lahko delodajalcem izdajo ureditvene odločbe ali pa jih oglobijo zaradi kršitev določil za zagotavljanje varnega in zdravega dela, lahko pa tudi prepove opravljanje dela ali uporabo konkretne delovne opreme. Če so za to izpolnjeni pogoji, še dodajajo na inšpektoratu za delo, lahko inšpektorji podajo tudi kazenske ovadbe oziroma pristojno tožilstvo obvestijo o sumu storitve kaznivega dejanja.

Kategorije Kadri Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja