Go to Top

Vloga za vzdrževane družinske člane 2023 – ste jo pozabili oddati?

Vloga za vzdrževane družinske člane 2023 se lahko odda na dva načina. Za oddajo vloge v “papirnati obliki” je rok že potekel. To je bil namreč 5. februar 2023. V primeru, da ste ta rok zamudili, imate vseeno še čas. Kaj je treba storiti?

Če imate glede dohodnine ali drugih davkov vprašanja, vam lahko pomagajo naši davčni strokovnjaki. Pokličete lahko na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si. Kontakte lahko uporabiti tudi, če želite brezplačno registrirati podjetje!

Izračunajte si dohodnino

Vloga za vzdrževane družinske člane 2023 – kdo lahko odda vlogo?

Vzdrževane družinske člane lahko zavezanci za dohodnino uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine na mesečni ravni ali pri informativnem izračunu dohodnine na letni ravni. Če olajšavo uveljavljate na letni ravni, oddate vlogo za vzdrževane družinske člane 2023. Vlogo vložite tudi v primeru, če želite medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

Izračunajte si plačo

Kdo šteje za vzdrževanega družinskega člana?

Vloga za vzdrževane družinske člane 2023 se lahko odda brez omejitev za otroke do 18. leta starosti. Pod posebnimi pogoji jo je možno uveljavljati za otroke, ki so starejši od 18 let, pa tudi za partnerje, starše ali posvojitelje ter za člane kmetijskega gospodinjstva. Kdo vse šteje kot vzdrževan družinski član, določa Zakon o dohodnini (ZDoh-2).

Registrirajte d.o.o. na DATI

Kaj lahko storite, če ste rok za oddajo vloge v fizični obliki zamudili?

Kot rečeno, je 5. februar, ki je bil rok za oddajo vloge za vzdrževane družinske člane 2023 v papirnati obliki, že mimo. Še vedno pa jo lahko oddate elektronsko preko eDavkov, in sicer najkasneje do 20. februarja 2024. Navodila za elektronsko oddajo vloge najdete na spletni strani Fursa.

 Preberite: Kako odpreti sp?

Kaj pa če vloge za vzdrževane družinske člane 2023 ne oddate?

Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega ga bo čakalo večje doplačilo oz. manjše vračilo dohodnine, kot sicer. Če bo posebno olajšavo želel uveljavljati, bo moral podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine. V ugovoru se olajšava še da uveljavljati, vendar zavezanec morebitno vračilo dohodnine prejme kasneje, kot bi sicer.

Potrebujete več informacij? Pokličete lahko na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si in se dogovorite za ponudbo posveta z davčnimi strokovnjaki.

Prijavite se na novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja