Go to Top

Globe za brisanje računov pri gotovinskem poslovanju!

V ponedeljek 1. julija 2013 prične veljati pravilnik o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov.

Globe za brisanje računov pri gotovinskem poslovanju

Pravilnik se dotika računalniških programov oziroma elektronskih naprav, katere zavezanec za davek uporablja za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju. Program oziroma naprava mora zagotavljati hrambo izvornih podatkov o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju in njihove poznejše spremembe.

Pravilnik s prilogo o vsebini, obliki in načinu izpisa podatkov iz elektronsko vodenih evidenc o izdanih računih pri gotovinskem poslovanju zavezanca za davek lahko najdete na spletni strani Durs-a, kjer lahko najdete obširnejša pojasnila.

38. člen zakona o davčnem postopku v osmem odstavku izrecno prepoveduje programe oziroma naprave, ki omogočajo brisanje, prilagajanje, popravljanje, razveljavljanje, nadomeščanje, dodajanje, skrivanje ali kakršno koli drugačno spreminjanje katerega koli zapisa, shranjenega v napravi ali na drugem mediju, brez hrambe izvornih podatkov in vseh poznejših sprememb.

V devetem odstavku je opredeljeno, da dobavitelj oziroma vzdrževalec računalniškega programa oziroma informacijskega sistema zavezancem ne sme omogočati uporabe programa, s katerim bi lahko v trenutku prodaje brisali oziroma prilagajali katerikoli zapis shranjen v sistemu.

Izvajanje 38. člena zakona o davčnem postopku bodo na terenu nadzorovali davčni inšpektorji.

Globe znašajo od 3.000 do 10.000 evrov za posameznike in od 20.000 do 70.000 evrov za samostojne podjetnike in posameznike, ki opravljajo dejavnost .
Pravne osebe bodo za kršitev plačale od 50.000 do 150.000 evrov in od 70.000 do 250.000, če šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo.

Odgovorne osebe pa bodo plačale med 1.500 in 10.000 evri.

Pripravila: Urška Petrič, Data d.o.o.

Komentarjev (2)

 • Anja 6. Junija 2013 - 13:04 Odgovori

  Ali je še dovoljeno pisati račune v na to namenjene bloke, ki se jih kupi v knjigarni?

  lp

  • urskap 7. Junija 2013 - 11:17 Odgovori

   DURS pojasnuje takole:

   Pravilnik ne vpliva na ureditev poslovanja podjetij, ki za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju oziroma za hrambo teh računov ne uporabljajo računalniških programov ali elektronskih naprav. Zavezanci, ki pri svojem poslovanju uporabljajo paragonski blok (papirnati), bodo lahko tudi v bodoče opravljali navedeni način poslovanja.

   Vir: DURS

   Lep pozdrav, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja