Go to Top

Višje neto plače v prihodnjem letu – za koliko?

Višje neto plače v prihodnjem letu. Kakšne zneske si lahko delavci obetajo? Med 10 in 20 evrov na mesec več. Višina je odvisna od plače, ki jo delavec prejema. Socialni partnerji so namreč soglasno podprli dogovor, po katerem se bodo olajšave in lestvica za odmero dohodnine za prihodnje leto uskladile z rastjo povprečnih plač. Mimogrede potrebujete nasvet z davčnega področja? Obrnite se na naše davčne svetovalce. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Višnje neto plače v prihodnjem letu – ključne informacije

Socialni partnerji so na izredni seji ESS obravnavali le uskladitev lestvice za odmero dohodnine in olajšav za 2025 ter osnutek srednjeročnega fiskalno-strukturnega načrta in izhodišč za prenovo zakona o fiskalnem pravilu. Soglasno so sprejeli dogovor o uskladitvi dohodninske lestvice in olajšav v višini 100 odstotkov rasti povprečne mesečne plače za junij 2024 glede na junij 2023.

Junija letos je povprečna bruto plača v Sloveniji znašala 2366 evrov oziroma 1500 evro neto. Junija lani pa 2205 evrov bruto oziroma 1431 evrov neto. Bruto je torej povprečna plača v enem letu narasla za 161 evrov oziroma za 7,3 odstotka. To je tudi osnova, na kateri so vlada in socialni partnerji določili višino uskladitve.

Izračun plače

davčno svetovanje

Vse o normiranem sp

Višje neto plač v prihodnjem letu – za koliko?

Prejemniki minimalne plače, ki znaša 1254 evrov bruto oziroma 902 evra neto bodo v skladu z dogovorom v prihodnjem letu prejeli 198 evrov več, kar na mesec pomeni 16 evrov in pol več. Tisti s povprečno plačo, ki je po podatkih statističnega urada v juliju znašala 2379 evrov bruto oziroma 1508 evrov neto, bodo prejeli 113 evrov več, oz. mesečno dobrih 9 evrov več. Tisti, ki prejemajo dvakratnik povprečne plače, torej približno 4700 evrov bruto, oziroma neto plačo 2700 evrov bodo v prihodnjem letu prejeli dodatnih 225 evrov oziroma okoli 19 evrov več mesečno.

Računovodski servis

Dogovor naj bi državo prihodnje leto stal 112 milijonov eurov.

Razmišljate o vstopa v svet podjetništva? V primeru, da potrebujete še kakšno informacijo, se obrnite na naše podjetniške svetovalce. Za termin svetovanja ali termin za registracijo podjetja (s.p. ali d.o.o.) nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijava na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja