Go to Top

Višji DDV prinesel tudi višje cene

Višji DDV je preprečil  1-odstotno nižanje cen, ki je značilno za julij, poroča Statistični urad RS. Deflacija na mesečni ravni tokrat znaša 0,3-odstotka, na letni ravni pa Slovenija izkazuje 2,6-odstotno inflacijo.

Višji DDV prinesel višje ceneV zadnjih štirih letih smo julija beležili okoli 1-odstotno deflacijo. V letošnjem juliju pa so se cene v povprečju znižale le za 0,3 %, kar je bila predvsem posledica zvišanja stopenj DDV.  Po oceni SURS so višje stopnje DDV k mesečni inflaciji prispevale 0,5 odstotne točke. Zaradi višjih stopenj DDV so se zvišale predvsem cene goriv in energije, tobačnih izdelkov, telefonskih in internetnih storitev ter cene nekaterih drugih izdelkov in storitev.

Letna rast cen je bila v letošnjem juliju 2,6-odstotna (v juniju 1,9-odstotna), v enakem obdobju lani pa 2,4-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast je bila 2,3-odstotna (v enakem obdobju lani prav tako 2,3-odstotna).
V enem letu so se storitve podražile za 3,5 %, blago pa za 2,2 %. Blago dnevne porabe in poltrajno blago sta se podražili za 3,9 % oz. 0,3 %, medtem ko se je trajno blago pocenilo za 3,2 %.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

Vir: SURS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja