Go to Top

Koristne informacije za uporabo vezane knjige računov

Kljub temu, da podjetniki račune potrjujete prek davčne blagajne, se vam v določenih primerih ne splača odreči vezani knjigi računov. Prišla vam bo prav, denimo, če vaša davčna blagajna ne bo delovala, vi pa boste ob gotovinskem plačilu morali izdati račun. Vezane knjige računov pa še vedno radi uporabljajo mali podjetniki, ki mesečno izdajo le manjšo količino računov.

>>> Vas zanima, kako poteka ustanovitev podjetja? Pridružite se nam na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja!

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Zakaj sploh vezana knjiga računov?

Vezana knjiga računov – blok z obrazci, ki se ga da kupiti v knjigarni – je priročna rešitev predvsem za tiste podjetnike, ki na mesečni ravni izdajo zelo malo računov in zato račune lahko pišejo ročno. Kljub temu pa morajo v nadaljevanju račune pri Fursu potrditi.

Po podatkih Fursa za izdajo računov 17.663 (33 odstotkov) zavezancev še vedno uporablja tudi vezano knjigo računov. Od tega 11.735 (22 odstotkov) pa izključno vezano knjigo računov.

Vezana knjiga računov je bila sicer sprva mišljena kot prehodna opcija izdajanja računov, ki naj bi se z letom 2018 ukinila. A ker se vezane knjige računov še vedno pogosto uporabljajo in ker pri tem finančni inšpektorji niso ugotovili sistemskih nepravilnosti, ostajajo še naprej v uporabi.

Kateri predpisi določajo uporabo vezane knjige računov?

Uporabo vezane knjige računov določa 31. a člen Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2). Podrobneje je vsebina, oblika in način potrjevanja vezanih knjig računov določena s Pravilnikom o vsebini, obliki in načinu potrjevanja vezane knjige računov.

Kateri zavezanci morajo izdajati račune iz vezane knjige računov?

Obveznost izdajanja računov iz vezane knjige računov velja za vse zavezance za davek (ne samo za zavezance za DDV), ki morajo voditi poslovne knjige in evidence (osebe iz prvega in drugega odstavka 31. člena ZDavP-2), in ki za izdajo računa pri gotovinskem poslovanju ne uporabijo računalniškega programa oziroma elektronske naprave – davčne blagajne.

Vezano knjigo računov mora za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabiti tudi vsak zavezanec za davek, ko izdaja računov z uporabo računalniškega programa oziroma elektronske naprave ni mogoča. Denimo zaradi okvare računalniškega programa ali elektronske naprave oziroma zaradi izpada električne energije.

>>> Ste razmišljali, da bi svoje knjigovodstvo vodili sami? Preden se tega lotite, si naberite ustreznega znanja na naši delavnici Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?.

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Ali je treba izdati račun iz vezane knjige računov, če kupec računa ne plača z gotovino?

Račun iz vezane knjige računov je potrebno izdati le v primeru izdaje računov, ki so delno ali v celoti plačani z gotovino. Plačila z gotovino so plačila z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom ter drugimi podobnimi načini plačila.

Ali morajo tudi osebe, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, za izdajanje računov uporabljati vezane knjige računov?

Za izdajanje računov iz naslova opravljanja osebnega dopolnilnega dela zavezancem ni treba izdajati računov iz vezane knjige računov. Zanje namreč ne obstaja obveznost vodenja poslovnih knjig in evidenc.

Kdaj in kako mora zavezanec potrditi vezano knjigo računov pri finančni upravi?

knjige računovPred prvo izdajo računa iz vezane knjige je treba vezano knjigo potrditi prek portala eDavki z vpisom serijske številke vezane knjige računov. To je pogoj, da se vezana knjiga sploh lahko uporablja.

>>> Če imate glede davkov in potrjevanja računov kakršno koli vprašanje, vam na Dati, kjer sicer opravljamo tudi postopke za ustanovitev podjetja, nudimo davčno svetovanje in seminar Abeceda poslovanja.

Kako potrditi račun iz vezane knjige računov?

Računi iz vezane knjige računov se lahko potrdijo bodisi prek Fursove brezplačne aplikacije Mini blagajna bodisi prek lastne davčne blagajne. To velja za tiste, ki bi vezano knjigo uporabljali denimo ob okvari blagajne ali pa jo bodo uporabljali na terenu. Prek Mini blagajne pa račune potrjujete tisti zavezanci, ki sicer blagajne nimajo oziroma jim blagajna ne omogoča naknadnega davčnega potrjevanja. Izdani račun mora zavezanec potrditi do desetega dne v mesecu, ki sledi mesecu izdaje računa.

Kako dolgo je treba hraniti vezano knjigo računov?

Zavezanec mora v vezani knjigi računov hraniti vse izvorne podatke in vse morebitne njihove poznejše spremembe. In sicer 10 let od dneva izdaje zadnjega računa iz vezane knjige računov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja