Go to Top

Večno vprašanje: kako do denarja?

Kako do denarja? Večno vprašanje, s katerim se praktično vsakodnevno spopada vsak posameznik. Nekateri razmišljajo, da bi zaradi prednosti, ki jih prinaša samozaposlitev, registrirali s.p. oziroma ustanovili podjetje, spet drugi bi dodatno služili ob redni službi. Priložnosti za eno in drugo je dovolj, imeti je treba le pravo idejo!

>>> Če tudi vas mika dodaten zaslužek, se nam pridružite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Kako do denarja lahko pridejo podjetniki?

Z vprašanjem, kako do denarja, pa se spopada tudi vsak podjetnik. Pri tem niti ni tako težavna identifikacija načinov, kako do denarja; večja težava je, katero metodo je najbolj smiselno uporabiti (in kdaj), še precej težavnejša pa je sama izvedba. Ampak pojdimo lepo po vrsti.

Ogledali si bomo najbolj klasične možnosti za pridobitev sredstev, ki so na voljo podjetnikom. Če poenostavimo, lahko do denarja pridemo na štiri načine:

kako do denarja

  1. na trgu (s prodajo izdelka ali storitve končnim uporabnikom);
  2. s pridobitvijo subvencije oziroma nepovratnih sredstev (nacionalni ali evropski razpisi);
  3. z najemom posojila (pri banki ali celo pri fizičnih osebah);
  4. s pridobitvijo investicije (tudi te lahko dobite od fizičnih ali pravnih oseb).

In čeprav vsi poznamo rek “Denar je denar!”, ta tokrat še zdaleč ne drži. Obstaja namreč kar nekaj spremenljivk, ki vplivajo na odločitev, kako do denarja. Recimo, kdaj ga potrebujemo.

Kako do denarja – prvič: najhitreje

Če se vam mudi, lahko kar pozabite na nepovratna sredstva ali investicije. Razpisi so bolj poredko povsem primerni za vaše potrebe, obenem pa so zahtevni in negotovi ter trajajo dolgo; od objave razpisa do rezultatov običajno mine vsaj pol leta, do povračila prvih stroškov pa tudi leto in več.

Investicije pa sicer navzven delujejo kot nezapleten in relativno hiter mehanizem, češ, le dogovoriti se je treba, vendar to sploh ni res. Spremljajo jih namreč dolgotrajna pogajanja o investitorjevi višini lastniškega deleža podjetja, njegovi vlogi in moči v podjetju ter tudi namenu investicije.

Seveda lahko denar poiščete na trgu, ampak vprašanje je, koliko sploh lahko vplivate na hitrost pridobivanja denarja. Zato se boste, če vam je najpomembnejša hitrost, bržkone odločili za najem posojila. Postopki odobritve kredita pri bankah so vse hitrejši, če lahko seveda dokažete, da ga boste zmožni tudi vrniti. Določene fizične in tudi druge pravne osebe vam denar priskrbijo še hitreje in tudi z ohlapnejšimi pogoji za zavarovanje posojila, vendar so obrestne mere ustrezno višje. Gre torej za priročen instrument, ki pa ima “manjšo” nevšečnost: denar boste morali vrniti.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Kako do denarja – drugič: najbolj trajno

Naslednji izziv je torej, kako do denarja, ki ga ni treba vrniti. Za ta namen so primerni vsi mehanizmi, razen seveda posojila. Nepovratna sredstva ponujajo odličen, stalen dopolnilni vir financiranja, čeprav je uspešnost pridobivanja sredstev precej negotova, količina denarja pa pogosto omejena. Investicija je sicer trajna, vendar gre običajno za enkraten vložek, ki zahteva tudi precejšnje odrekanje (konkretno, delu lastništva podjetja in moči odločanja).

>>> Kaj morate storiti, da bo vaša poslovna ideja primerna za (so)financiranje?

Daleč najbolj stabilen in trajen dohodek pa seveda predstavlja trg; hkrati pa so prihodki iz tega vira tudi najboljša potrditev, da res dobro delate. Ni zanemarljivo niti to, da vam uspeh na trgu izboljšuje možnosti uspeha pri drugih mehanizmih.

Kako do denarja – tretjič: največ

Če pa je najpomembnejša spremenljivka količina, vam največ svobode ponuja pridobitev investicije. Njena višina je praktično neomejena, pridobite pa jo lahko tako od pravnih (banke, skladi tveganega kapitala) kot od fizičnih oseb (uspešni podjetniki, investitorji, crowdfunding).

Tudi določeni razpisi omogočajo pridobitev zajetnih sredstev, vendar običajno le čez daljše časovno obdobje. Tudi posojila so aktualna, vendar več denarja ko zahtevate, težje ga boste dobili. Trg pa lahko najbrž kar prečrtate, čez noč le redko kdo obogati; vseeno pa ni prepovedano poskusiti.

Poti je torej več, dejansko pa ni nobena napačna. Na odločitev, kako do denarja, vpliva predvsem njegova količina in kdaj ga potrebujete. Verjetno pa boste najbolj uspešni, če poskusite z vsemi štirimi finančnimi mehanizmi ali jih celo uporabljate sočasno. Če že, vsaj za podjetnike, “denar ni denar”, pa zagotovo drži, da ni denarja nikoli preveč!

Avtor besedila je Uroš Malbašić, DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja