Go to Top

Večja obdavčitev neprijavljenega premoženja

Državni zbor do danes obravnaval novelo Zakona o davčnem postopku, katere glavni namen je večja obdavčitev neprijavljenega premoženja. Gre za enega izmed ukrepov proti sivi ekonomiji.

Spremenila se bo ureditev davka od nenapovedanih dohodkov, saj so ugotovili velike razlike med potrošnjo in prihodki, ki so prijavljeni davčnemu organu.

Zato predlog novele zakona določa, da lahko davčni organ sam ugotovi predmet obdavčitve s cenitvijo, če ima zavezanec preveč premoženja glede na dohodke, ki jih je napovedal. Določbe bodo tako preprečile, da bi zavezanec špekuliral in  šele tekom davčnega postopka prijavil dodatno premoženje in se tako izognil obdavčitvi po nižji stopnji.

Takšen postopek odmere davka od nenapovedanih dohodkov se bo lahko po novem uvedel za eno ali več koledarskih let v obdobju zadnjih desetih let. Dosedanja ureditev določa pet let. Na podlagi tega člena se uveljavlja davčna stopnja v višini 70 %.

Nove so tudi določbe glede davčnega inšpekcijskega nadzora ter davčne izvršbe. Zavezanec bo po novem omejen pri navajanju novih dejstev in dokazov med inšpekcijskim postopkom, razširja pa se tudi krog oseb, ki so poroki za plačilo davčnega dolga.

Vir: Ministrstvo za finance

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja