Go to Top

Vas je strah vstopa na podjetniško pot?

Vas je strah vstopa na podjetniško pot?Se ne morete odločiti, ali bi obdržali službo ali šli “na svoje”? Ali bi raje službo obdržali in zraven še kaj zaslužili? Vas je strah vstopa na podjetniško pot? Pripravili smo članek, v katerem smo zbrali vse potrebne informacije, s pomočjo katerih se boste lažje odločili.

Zaposlitev in samozaposlitev?

Zakaj stopiti na podjetniško pot?

Razlogi za odprtje podjetja:

  • Postanete sam svoj šef s prilagodljivim delovnim časom. Biti v službi od 8. do 16. ure je za marsikoga psihično utrujajoče. Namesto tega kot podjetnik uživate v popolni svobodi ter ste kreator svojega delovnega in prostega časa.
  • Ustvarjate nova delovna mesta. Nič se ne more primerjati z občutkom, da ste nekomu pomagali do kruha. Delali pa boste zgolj s tistimi posamezniki, ki ste jih izbrali sami.
  • Občutek ponosa in zmagoslavja ter finančna neodvisnost. Ni boljšega občutka od tega, ko sami služite zase in ste odvisni zgolj od samih sebe.
  • Nova poznanstva. V Sloveniji podjetnikov v nasprotju s splošnimi prepričanji sploh ni malo. Niti ni tako malo tistih, ki so s svojo idejo uspeli. Mrežite se, širite glas o svoji zamisli in povezujte se.

Če še niste prepričani … Naj vam pomagamo …

Imate idejo, ki bi jo lahko pretvorili v posel?

Kako začeti?

Vprašajte se, ali na trgu že obstaja konkurenca za vaš izdelek oziroma storitev. Po kakšnih cenah jih ponujajo? Jim posel gre dobro? Če konkurence nimate, temeljito analizirajte, ali na trgu obstaja povpraševanje po vašem izdelku oziroma storitvi.

Kako raziskati trg in kupno moč?

Kaj naj odprem? S.p., d.o.o. ali katero drugo obliko družbe?

Na odločitev, ali izbrati s.p. ali d.o.o. pomembno vpliva tudi višina dobička in ali podjetnik odgovarjanja s svojim celotnim ali zgolj vloženim premoženjem.

Kakšni so stroški?

Vas je stran vstopa na podjetniško pot? Za postopek odprtja podjetja na naši VEM-točki ne boste zapravili niti centa. Priporočamo pa, da s.p. oziroma d.o.o. odprete, ko boste kupce za vaš izdelek oziroma storitev že imeli. Kupci bodo z nakupom vašemu podjetju omogočili likvidnost, s pomočjo katere boste nato vplačevali prispevke sebi ali zaposlenim, davke in ostale obveznosti.

Razlike med s.p. ali d.o.o.

Kakšne so obveznosti podjetnika?

Odvisno od oblike družbe. V splošnem pa imate obveznosti do Finančne uprave RS v povezavi s plačevanje davkov, do rednega mesečnega, četrtletnega ali letnega poročanja nekaterim inštitucijam, zdravstveni zavarovalnici in zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa boste vsak mesec plačevali socialne prispevke. Namig: ne pozabite na dobrega računovodjo, ki vas bo redno in zanesljivo vodil skozi vaše davčne obveznosti.

Dober računovodski servis vam lahko prihrani veliko denarja

Na katerem naslovu lahko odprem podjetje?

Najlažje boste to kot lastnik stanovanja ali hiše storili na svojem naslovu. Če to niste, potrebujete overjeno soglasje lastnika, kjer bo vaš poslovni naslov.

Še nimate poslovnega naslova? Izberite virtualno pisarno

Ste seznanjeni s pojmi DDV, davek od dobička, nižanje dohodninske osnove?

Vključitev v sistem DDV je obvezna, ko podjetnik preseže 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih dvanajstih mesecih poslovanja. Priporočamo, da se podjetnik v sistem vključi, še preden preseže ta limit.

Davek od dobička se plačuje glede na njegovo višino ter na obliko družbe.  Dobiček pri s.p. je obdavčen po dohodninski lestvici, pri d.o.o.-jih pa 17-odstotnega. V primeru velikega dobička s.p.-ji plačujejo kar 50-odstoten davek od dobička, zato dobro premislite, za katero obliko družbe se boste odločili.

Ustanovitev s.p. ali d.o.o. – o tem odloča vaš dobiček!

Davčno osnovo si lahko nižate s številnimi stroški, ki bodo nastali v povezavi z opravljanjem vašega dela. Med njimi s potnimi stroški, vzdrževanimi člani, potovanji, stroški za prehrano, telefonskimi računi, pa tudi z nakupom avtomobila.

Osnove DDV in primeri iz prakse

Naj računovodstvo vodim sam, moja teta ali naj najamem (po možnosti dragega) računovodjo?

Vas je stran vstopa na podjetniško pot?Dileme v tem primeru ni! Računovodstvo vsaj leto dni prepustite rokam izkušenega računovodje s preverljivimi referencami. Kazni za davčne prekrške in nepravilnosti so (pre)visoke, posebej za podjetnika, ki ne razpolaga z zajetno količino kapitala, da bi si plačevanje glob lahko privoščil.

Od odločitve do dejanskega odprtja podjetja vas loči zgolj še:

  • veljaven osebni dokument
  • davčno številko
  • overjeno soglasje objekta, kjer prijavljate vaš poslovni naslov

Imate še kakšno vprašanje? Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali pošljite povpraševanje na data@data.si.

Pošljite povpraševanje

Veliko vam bo prihranjeno, če se še pred vstopom na podjetniško pot »oborožite« s pravimi in kakovostnimi informacijami. Svetujemo vam obisk našega brezplačnega seminarja Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja