Go to Top

Vajeništva v učnem načrtu dijaki ne podpirajo

Na četrtkovem posvetu zakonskega predloga vajeništva, ki naj bi zmanjšal vrzel na trgu delovne sile in izobrazil delavce s praktičnim znanjem, je Dijaška organizacije Slovenije (DOS) do tega izrazila negativno mnenje. Spomnimo, vajeniški zakon, ki je v zakonodajnem postopku, bi lahko v učni načrt prišel že s prihodnjim šolskim letom.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Nikoli ni prezgodaj za podjetniško pot!

Več informacij

“Namen zakonskega predloga je spodbuditi poklicno socializacijo mladih”, je dejala ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. A na DOS so drugačnega mnenja. “Najbolj ranljivi in socialno deprivilegirani mladi, ki jim je prvotno namenjeno vajeništvo, si ne želijo ostati ujeti v socialnem položaju svojih staršev.”

Prijava na brezplačno izobraževanje

V vajeništvo vključene tudi odrasle osebe?

Vajeništva

Kot pišejo na STAkrog, na delovnem ministrstvu poudarjajo, da uvedba vajeništva prispevala k boljši zaposljivosti mladih, da prepoveduje nadurno delo in določa le delo med delovnimi dnevi. “Pogodbo o vajeništvu bo lahko sklenila tudi brezposelna oseba, pri tem pa dobila ali ohranila dodatek za aktivnost in potne stroške,” je povedal Jurij Snoj z MDDSZ.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa se po besedah njenega predsednika Branka Meha s tem niso strinjali, saj da imajo odrasli “drugačen pravni status, tako da mešanje dijakov z brezposelnimi osebami po njegovi oceni ni primerno”, pišejo na STAkrog.

“Narobe je, da bodo lahko vajenci tudi brezposelne osebe, kar bo še povečalo prekarizacijo,” so nam sporočili na DOS.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

“Vajeništvo vpliva na stanje brezposelnosti”

Kot še pišejo na STAkrog, je predsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Benjamin Wakounig opozoril, da se gospodarstvo brez vajeništva ne razvija in da je rezultat uvedbe vajeništva v naši severni sosedi ta, da je med mladimi do 25 let le 10,5 odstotka brezposelnih.

Dijaška organizacija nasprotuje predlogu zakona

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) predlogu Zakona o vajeništvu nasprotuje iz več razlogov. “Moti nas to, da je predlog zakona prilagojen interesom delodajalcev in njihovim združenjem. Če so v tujini vajenci po statusu zaposleni, ki se ob delu izobražujejo, je pri nas ravno obratno. Zato ne bi imeli določenih pravic (po ZDR-1, pokojninske dobe, itd.), predvidena so tudi izredno nizka plačila (nagrade), kar bo povzročilo, da bodo vajenci v praksi novi prekarni delavci, novodobni sužnji. Delodajalci bodo verižili vajence, le ti pa se ne bodo po vajeništvu zaposlili (nikjer ni te obveze). Večino stroškov bo delodajalcem krila država (prispevki, stroške mentorjev itd.), zato je videti, da je zakon namenjen njim, čeprav gre za del izobraževalnega sistema,” so za naš portal pojasnili na DOS.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vajeništva

Kot so še povedali za naš portal, je povpraševanje za tovrstne »vajeniške« poklice med mladimi minimalno. “Ne samo zaradi tega, ker so to dela, ki so neperspektivna, slabo plačana, s slabimi delovnimi pogoji, temveč tudi zato, ker je znanje v Sloveniji pomembna vrednota in izobrazba omogoča socialno mobilnost.”

Na DOS-u še dodajajo, da bodo “mladi ob tehnoloških in globalnih spremembah potrebovali bolj splošne kompetence in ne strogo poklicno specifične. Mladi naj bi pogosteje menjavali poklice (ne samo delovna mesta), zaposlovali pa se bodo v poklicih, ki še sploh ne obstajajo – na to opozarjajo številni strokovnjaki in analize, ko govorijo o izumiranju poklicev, digitalizaciji, robotizaciji, umetni inteligenci, kompetencah prihodnosti, globalni selitvi dela, vseživljenjskem učenju,” so še za Data.si povedali na DOS.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Status vajenca

Vajenec bo imel status dijaka, ne zaposlenega, ki se usposablja na delovnem mestu najmanj 50 odstotkov izobraževalnega programa.

Vajeništvo začenjajo poskusno uvajati v šolskem letu 2017/2018. Za prvo leto načrtujejo vključevanje vajencev v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja, in sicer: oblikovalec kovin-orodjar, kamnosek, mizar in gastronom hotelir. Podrobneje: Sprejet je predlog Zakona o vajeništvu; izvajanje že z naslednjim šolskim letom

Več o vajeništvu smo pisali v:

Prijava na brezplačno izobraževanje

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja