Go to Top

V petih letih lahko vaše davčne obveznosti zastarajo

Davčni organi morajo najprej odmeriti davek in če ga zavezanec ne plača, ga morajo tudi izterjati. Če  tega ne storijo v petih letih, lahko davčne obveznosti zastarajo.

Zastaranje pri odmeri davka

Davčni organ mora odmeriti, napovedati oziroma obračunati davek. Če tega ne stori v petih letih, davčni organ nima več pravice odmeriti davka.

Izjema je določena za davek na promet nepremičnin, davek na darila in davek na dediščine, kjer je določen daljši rok, to je deset let.

Zastaranje pri izterjavi davka

Če zavezanec ne plača davka do določenega roka, lahko pride do izterjave. Vendar če davčni organ v petih letih, od dneva, ko bi zavezanec moral plačati davek, ne izterja davka, njegova pravica do izterjave davka preneha. To pomeni, da po poteku petih let, davčni organ ne more več izterjati davka.

Več o davčnih obveznosti samostojnih podjetnikov in družb z omejeno odgovornostjo lahko izveste na naših izobraževanjih ter svetovanjih.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

 

Komentar (1)

  • Karmen 21. Februarja 2014 - 10:47 Odgovori

    Spoštovani! Imam vprašanje tudi povezano z zastaranjem. V obdobju, ko se je začel sedaj množični lov za davčnimi dolžniki, sem dobila tudi jaz obvestilo o izvršbi, in sicer da naj bi bila dolžna povrniti ZPIZ-u določen znesek iz leta 2006, z obrazložitvijo, da je pri nakazilu tedaj prišlo do pomote. V vseh teh letih nisem dobila nobenega obvestila od njih, seveda pa se je za ta čas nabral kar lep znesek še dodatnih obresti. Račun so mi jasno takoj blokirali, sama pa sem vložila pritožbo.Zanima me kako je z zastaranjem s to zadevo? Hvala za odgovor!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja