Go to Top

V letu 2016 višja osnova za obračun prispevkov za samozaposlene

Osnova za obračun prispevkov za samozaposlene za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zaposlovanje in za starševsko varstvo se bo v letu 2016 glede na leto 2015 zvišala za dve odstotni točki – iz 54 na 56 odstotkov zadnje povprečne letne bruto plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec.

Povprečna letna bruto plača za leto 2015 bo predvidoma znana februarja 2016.

Osnova za obračun prispevkov za samozaposlene za zdravstveno zavarovanje bo – tako kot že od leta 2014 dalje – ostala 60 odstotkov zadnje povprečne bruto plače.

Osnova za obračun prispevkov se bo sicer v skladu z Zakonom o invalidskem in pokojninskem zavarovanju (ZPIZ-2) postopoma po dve odstotni točki zviševala še do leta 2018, ko bo dosegla 60 odstotkov zadnje znane povprečne letne bruto plače, preračunane na mesec.

Osnova za obračun prispevkov za samozaposlene je sicer v skladu z ZPIZ-2 omejena tudi navzgor na 3,5-kratnik povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec.

Nova tudi stopnja za ugotavljanje dobička samozaposlenih

V letu 2016 bo veljala tudi nova stopnja znižanja ugotovljenega dobička za samozaposlene, ki poslujejo že več kot eno leto. Znižala se bo iz 28 na 25 odstotkov.

V prvem koledarskem letu poslovanja se osnova za izračun prispevkov samostojnega podjetnika obračunava v višini minimalne plače, v naslednjih letih pa mu se prične obračunavati na podlagi uspešnosti poslovanja v preteklem letu. Več o obračunavanju prispevkov za samozaposlitev si lahko preberete v prispevku Kako si s.p. določi višino prispevkov?

Zaposleni za zdaj na istem

ZPIZ-2 med drugim določa, da bo osnova za obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zaposlovanje in za starševsko varstvo za zaposlene, ki imajo sklenjeno delovno razmerje, do konca leta 2017 ostala v višini 52 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec. Nato pa se bo, do leta 2021, postopoma, po 2 odstotni točki na leto, zviševala do 60 odstotkov.

V skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa se zaposlenim v rednem delovnem razmerju prispevki za zdravstveno zavarovanje obračunavajo od realno izplačane plače.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja