Go to Top

V katerih primerih lahko registriramo dopolnilno dejavnost?

Redno zaposleni, ki želijo registrirati dopolnilno dejavnost

V kolikor je oseba redno zaposlena za polni delovni čas in želi registrirati dopolnilno dejavnost, lahko postopek registracije brezplačno opravi na VEM točki. Referent VEM točke ji bo pripravil obrazec za prijavo podatkov v register podjetij AJPES in prijavo podatkov na DURS. Prijavo podatkov za Zavod za zdravstveno zavarovanje v primeru registracije dopolnilne dejavnosti ni potrebno opraviti, saj je popoldanski s.p. v zavarovanje prijavljen v podjetju, kjer je zaposlen in državi plačuje mesečno le stroške pavšala za primer bolezni in poškodbe pri delu v višini trenutno 36, 06 EUR. Pavšal mora plačati do 15. v mesecu za pretekli mesec na dva posebna računa na DURS.

Enak postopek velja za posameznike, ki so v podjetju zaposleni za vsaj 21 ur (uro več od polovičnega delovnika). Tudi ti lahko na VEM točki registrirajo dopolnilno dejavnost. Postopek je enak kot smo ga navedli pri redno zaposlenih.

Študentje, ki registrirajo dopolnilno dejavnost

Tudi posamezniki s statusom rednega študenta lahko registrirajo dopolnilno dejavnost (popoldanski s.p.). Študente, ki želijo postati podjetniki vedno opozorimo, da se jim z registracijo podjetja ukinejo določene ugodnosti, ki so jih pridobili s študentskim statusom:

  • starši jih ne morejo več uveljavljati v dohodninski napovedi kot vzdrževane družinske člane
  • ne morejo več bivati v študentskem domu
  • niso upravičeni do študentskih bonov za prehrano
  • lahko izgubijo štipendijo
  • študentski servisi jim ne izdajo več napotnic za delo saj lahko izstavljajo račun

Referenti VEM točke študentom pri registraciji dopolnilne dejavnosti izpolnimo prijavo podatkov v register podjetij AJPES in prijavo podatkov na DURS. Zdravstveno zavarovanje pa si morajo študenti urediti na Zavodu za zdravstveno zavarovanje sami. Za zdravstveno zavarovanje bodo trenutno mesečno plačevali prispevke v višini 134, 14 EUR mesečno.

Avtor: Bogdana Rejc DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja