Go to Top

Aktualno: Ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Smo v času prejemanja in preverjanja informativnih izračunov dohodnine, zato nekaj napotkov, kako odpraviti morebitne napake oziroma opraviti dopolnitve, ne bo odveč.

Ugovor zoper informativni izračun dohodnineBodite pozorni na roke ugovorov – 15 dni od vročitve! Šteje se, da je vročitev opravljena 15. dan od dneva odpreme informativnega izračuna (datum odpreme je naveden na kuverti). Če v tem roku vložite ugovor zoper informativni izračun, vam ni potrebno poravnati obveznosti po informativnem izračunu (oziroma ne prejmete vračila, če je obratno).

Predvideni datumi ugovorov, vračil in doplačil dohodnine (objava DURS-a):

1. TRANŠA z datumom odpreme 2. 4. 2013:
• Rok za ugovor: 03.05.2013
• Datum vračila dohodnine: 31.05.2013
• Rok za doplačilo dohodnine: 03.06.2013

2. TRANŠA z datumom odpreme 31. 5. 2013:
• Rok za ugovor: 01.07.2013
• Datum vračila dohodnine: 26.07.2013
• Rok za doplačilo dohodnine: 31.07.2013

Obrazec Ugovor lahko pripravite in oddate preko portala eDavki ali s pomočjo objavljenega obrazca na spletni strani DURS-a. Vpisujejo se samo podatki, ki so spremenjeni oz. so novi (jih na informativnem ni).

Najpogosteje so za ugovor naslednji razlogi (kadar ne gre za napačne podatke):
– uveljavljanje dejanskih stroškov (po pogodbah o delu oziroma avtorskih pogodbah – vendar morate ugovoru predložiti tudi ustrezna dokazila, na primer račune; dopišete dejanske stroške pod rubriko 1230, stolpec Stroški)
– uveljavljanje obračunanih prispevkov kot lastnik enoosebne družbe (vpišite seštevek za 2012 pod rubriko 1110, stolpec Prispevki)
– uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov (dopišete za katero osebo jo uveljavljate in za katero obdobje)
– odbitek ali oprostitev tujega davka, za dohodke iz tujine (kar ni bilo upoštevano že med letom) po veljavnih mednarodnih konvencijah.

V kolikor potrebujete pomoč pri urejanju oz. pripravi ugovorov na informativne obračune dohodnine se lahko obrnete tudi na naše svetovalce.

Avtorica: Katarina Kompara, Data d.o.o.

Komentar (1)

  • marija 4. Junija 2014 - 15:06 Odgovori

    prejela sem dohodnino – kar nekaj bi morala plačati, saj mi niso upoštevali moža, ki je bil bresposeln – prejel je nadomestilo za december in januar(cca 800 evrov), nekaj s starim železom, da je imel vsaj malo zase, saj imava še študentko,vendar mu je še vedno ostalo okrog 50 evrov do njihovega letnega cenzusa. torej ni…. prekoračil zneska.A naj napišem ugovor, ker mi počasi zmanjkuje energije,saj smo z mojo plačo kar tžko shajali, saj sam s tolikimi prihodki bi težko preživel in smo morali naš prihodek kar lepo razdeliti.žalostno je pa da če študent prekorači znesek za 10 evrov ali manj, štipendije ne dobi

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja