Go to Top

Še teden dni časa za ugovor na izračun dohodnine

Če ste v informativnem izračunu dohodnine zaznali pomanjkljivosti, morate na Finančno upravo RS (FURS) podati ugovor na izračun dohodnine 2016. Rok se izteče v petek, 30. junija.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Vse o davkih in poslovanju.

Več informacij

Finančna uprava je konec maja poslala še zadnjih 566.269 informativnih izračunov dohodnine za leto 2016. Če ste bili med prejemniki dohodnine z datumom odpreme 31. maj 2017, imate torej še čas ugovarjati do 30. junija 2017. Po poteku tega roka pa bo informativni izračun samodejno postal odločba, če seveda ne boste podali ugovora. Dohodnino boste morali le še doplačati, oziroma boste preveč plačano dohodnino dobili nakazano na vaš transakcijski račun.

Informativni izračun dohodnine

Kako podati ugovor na izračun dohodnine?

Če ste ob pregledu prejetega informativnega izračuna dohodnine 2016 ugotovili pomanjkljivosti, ali pa da je vaša davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morate podati ugovor na izračun dohodnine 2016. Če ugovora ne boste poslali, namreč storite davčni prekršek, opozarjajo na FURS in dodajajo, da je za tovrsten prekršek zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Pri pravilnem izračunu dohodnine oziroma pripravi ugovora vam lahko pomagajo tudi Datini davčni svetovalci, zato preverite ponudbo za davčno svetovanje. Vse o davkih in dohodnini pa razlagamo tudi na seminarju Abeceda poslovanja.

Prijava na izobraževanje

ugovor na izračun dohodnine 2016Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani FURS. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo. Obrazec lahko izpolnite tudi ročno in ga pošljete po navadni pošti. V ugovoru lahko uveljavljate posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, če tega še niste storili do izdaje informativnega izračuna. Kdaj pa lahko pričakujete odgovor na ugovor dohodnine?

Dohodnina bo sicer zavezancem vrnjena 28. julija 2017. Tisti zavezanci, ki pa ste v lanskem letu plačali premalo davka, boste položnico za plačilo dohodnine morali poravnati do 31. julija, lahko tudi v obrokih. Več o obročnem plačevanju dohodnine pa v prispevku Izračun dohodnine 2016 – ste ga že prejeli?.

Na FURS opozarjajo še na tiste zavezance, ki morate dohodninsko napoved oddati sami. To velja za vse, ki ste v letu 2016 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, a do 15. junija 2017 na dom niste prejeli informativnega izračuna dohodnine. Dohodninsko napoved morate sami vložiti najkasneje do 31. julija 2017.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja