Go to Top

Turčija je lahko dobra priložnost tudi za slovenska podjetja

Turčija kot eno najhitreje rastočih in strateško najperspektivnejših gospodarstev na svetu lahko pomeni dobro poslovno priložnost za slovenska podjetja. Tako so se strinjali udeleženci torkove šeste razprave v nizu srečanj o hitro razvijajočih se trgih, ki jih organizira Združenje Alumni koprske Fakultete za management.

Turški trg postaja za slovenski izvoz po mnenju Aleša Cantaruttija z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) vse pomembnejši.

Izvoz v to edino laično muslimansko državo je lani porasel za 10 odstotkov, kar Turčijo uvršča na 20. mesto med najpomembnejšimi slovenskimi izvoznimi trgi.Turčija je lahko dobra priložnost tudi za slovenska podjetja

Tudi zato, ker gre za trg v vzponu, kot tak pa rabi precej osnovnih surovin in proizvodov, je po mnenju Cantaruttija primerna priložnost za slovenske izvoznike. “To, kar ponujamo v Sloveniji, Turki še vedno rabijo,” poudarja.

Na turškem trgu uspešno deluje kar nekaj slovenskih podjetij. Med njimi je moč najti “klasične slovenske izvoznike”, od proizvajalcev bele tehnike, farmacevtskih podjetij, do podjetij iz vrst živilsko predelovalne in lesne industrije.

Trgovinska menjava Slovenije s Turčijo sicer dosega okrog 400 milijonov evrov letno.

Slovenija privlačna za turške investitorje

Tudi zanimanje turških investitorjev za naložbe v Sloveniji je po mnenju Cantaruttija precejšnje. “Turki poznajo Slovenijo in cenijo naše znanje. Mislim, da bomo v prihodnje priča še kakšni investiciji v Slovenijo,” je napovedal.

Da sodi Turčija med trge v naši bližini z največ možnosti za rast v prihodnosti, je izpostavil Dean Kočevar iz podjetja Lama Dekani, ki se ukvarja s proizvodnjo pohištvenega okovja, s Turčijo pa sodeluje že 20 let.

Skupina Titus iz Velike Britanije, pod okrilje katere sodi Lama Dekani, v zadnjih letih beleži 20-odstotno rast prometa s Turčijo. Letos bodo tako dosegli okrog 2,5 milijona evrov prometa, ki ga v prihodnjih dveh letih nameravajo še povečati.

Do leta 2023 bo Turčija 10. najbolj razvito gospodarstvo na svetu

Da sodi Turčija, ki je po ustvarjenem BDP 17. država na svetu in šesta v Evropi, med trge prihodnosti, je poudaril Dragan Kesič s koprske Fakultete za management. Država z 79 milijoni prebivalcev in večinsko mlado populacijo v zadnjih desetletjih doživlja izjemen razcvet, njen cilj pa je do leta 2023 postati 10. najbolj razvito gospodarstvo na svetu.

Strokovnjaki Turčijo uvrščajo ob bok Mehiki, Indoneziji in Južni Koreji, v t.i. skupino držav MIST, ki tudi med recesijo dosega izjemno rast. Sodi tudi v skupino držav Next 11, ki naj bi po konkurenčnosti v prihodnosti zamenjale države skupine Bric.

Turčija, ki je v zadnjem desetletju svoj BDP potrojila, je leta 2009 zaradi globalne gospodarske krize doživela kratkotrajno krčenje gospodarstva, ki mu je sledilo močno okrevanje.

Zaradi velike populacije delovno sposobnih prebivalcev in poceni delovne sile je za tuje investitorje izredno zanimiva. V zadnjem obdobju, ki ga zaznamuje večja politična stabilnost, se je število neposrednih investicij v Turčijo zelo povečalo.

Turški poslovneži cenijo zvestobo

Pri poslovanju s Turki velja upoštevati drugačno kulturno in družbeno okolje, so se strinjali sogovorniki. Pri načrtovanju poslovnih obiskov je pomembno upoštevati islamske običaje in praznike, je spomnil Cantarutti. Kočevar pa je izpostavil, da gre v poslovni odnos vnesti vsaj nekaj prijateljstva in druženja. Vzpostavljanje poslovnega odnosa traja morda dalj časa kot na Zahodu, a znajo turški poslovneži zvestobo ceniti, so zaključili.

V Sloveniji se trži vzajemni sklad ALTA TURKEY, ki sredstva vlagateljev v celoti investira na turški trg.

Avtor: Uredništvo Vzpon.si

Vir: STA

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja