Go to Top

Testiranje otrok ob vstopu v sosednje države

Testiranje otrok je ob vstopu v sosednje države ponekod obvezno, drugod pa ne. Testiranje otrok je lahko samo eden izmed večih pogojev za vstop v sosednje države. Kakšne ukrepe so sosednje države sprejele glede vstopa v državo in testiranja, v primeru otrok?

Informativni izračun plače

Pri DATA d.o.o. imamo za vas pravne nasvete iz sveta podjetništva!

DATA d.o.o. pripravlja dva brezplačna webinarja: Kako zaslužiti s hobijem in pa Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Izberite termin, ki vam najbolj ustreza. Brezplačno se lahko prijavite tudi na naše dnevne novičke. V kolikor vas zanima posvetovanje glede finančnih, pravnih, računovodskih, davčnih ali podjetniških zadev, se obrnite na naše strokovnjake.

Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Testiranje otrok pred vstopom v Avstrijo

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Testiranje otrok  je pred vstopom v Avstrijo obvezno. Vstop v državo je omejen, med izjeme spadajo tudi šolarji in osebe, ki obiskujejo družinske člane. Ne glede na to, ali prehajajo mejo dnevno, tedensko ali mesečno, se morajo pred vstopom v Avstrijo elektronsko registrirati. Registracija je veljavna 7 dni. Ob vstopu v Avstrijo morajo predložiti zdravniško spričevalo oz. negativen izvid testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 (PCR ali HAG). Odvzem brisa ne sme biti starejši od 7 dni pred vstopom v Avstrijo. Če ob vstopu oseba ne more predložiti zdravniškega spričevala oz. negativnega testnega izvida, mora nemudoma, a najkasneje v roku 24 ur po vstopu, opraviti ustrezen test (PCR ali HAG).

Izračun dohodnine 2020 – olajšava za otroke

Testiranje otrok pred vstopom na Hrvaško

Vstop v državo je omejen. V državo lahko potujejo med drugim šolarji ter osebe, ki potujejo iz nujnih družinskih razlogov. Testiranje je potrebno opraviti pred vstopom v državo (test ne sme biti  starejši od 48 ur) ali po vstopu na Hrvaško. V slednjem primeru je nujna samoizolacija do prejetega negativnega testa. Če testiranje ni možno, se odredi 10-dnevna karantena. Testiranje otrok ni potrebno v kolikor mejo prehajajo zaradi šolanja. Prav tako testiranje otrok (in ostalih) ni potrebno, če so covid-19 preboleli in lahko to dokažejo z zdravniškim potrdilom, pozitivnim PCR ali antigenskim testom ali izvidom o vsebnosti protiteles. Vstop z navedenimi dokazili je mogoč od 15 do 90 dne po pozitivnem izvidu.

Informativni izračun dnevnice

Testiranje otrok pred vstopom v Italijo

Vstop v državo je omejen. Med izjeme spadajo tudi šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih. Testiranje otrok v tem primeru ni potrebno, je pa pred vsakim vstopom v državo potrebno izpolniti samoizjavo ter tabelo ter ju posredovati na elektronski naslov, naveden na spletni strani veleposlaništva RS v Rimu. Kopijo elektronskega sporočila ter samoizjavo mora imeti oseba s seboj, ne le na prehodu meje, temveč tudi znotraj države, kjer lahko varnostni organi izvedejo pregled.

Pravni nasvet

Testiranje otrok pred vstopom na Madžarsko

Vstop v državo je omejen. Izjeme, pod katere lahko spadajo tudi otroci, so:

  • udeležba na pomembnih družinskih dogodkih (poroka, krst, pogreb)
  • udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena ter drugi utemeljeni razlogi.

V slednjem primeru je potrebno predložiti kupljene vstopnice in dokazilo o enem opravljenem PCR testu, sicer pa testiranje otrok in ostalih ni obvezno.

Kljub temu, da, razen za izjeme, testiranje otrok in odraslih ob  vstopu v državo ni obvezno, pa so le-ti lahko podvrženi zdravniškemu pregledu. V primeru suma na okužbo tuji državljan ne bo smel vstopiti na Madžarsko, pri čemer je, tudi v primeru, da sum na okužbo ne obstaja, možno odrediti 10-dnevno uradno ali domačo karanteno. Če se to zgodi, lahko tuji državljan predlaga izvedbo dveh testiranj v petih dneh z vsaj 48 urnim razmikom. V primeru dveh negativnih testov se tujemu državljanu prizna izjema od odrejene karantene.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja