Go to Top

Taksist kot sp

Taksist kot sp

Taksist  kot sp lahko opravlja delo oziroma avto-taksi prevoze kot delavec v podjetju za prevoz potnikov ali pa kot samostojni podjetnik (registracija s. p.). Če želite postati taksist z registracijo samostojnega podjetja, je do uresničitve vaše želje še precej korakov.

registracija sp

Naloga, ki jo opravlja taksist kot sp je prevoz enega potnika ali povezane skupine potnikov z motornim vozilom, ki ima poleg voznikovega sedeža največ osem sedežev. Delo oziroma prevoz se v celoti opravi po enem naročilu za eno plačilo prevoznine.

Na točki Vem podjetja DATA lahko vsak dan registrirate dejavnost samostojnega podjetnika (registracija s. p.). Registracija s. p. oziroma statusa samostojnega podjetnika je brezplačna. Pri registraciji podjetja pa je pomembna tudi pravilna registracija dejavnosti.

Iščete kakovostno računovodstvo?
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Bodoči taksist bo moral pridobiti licenco in obrtno dovoljenje

Če želite postati poklicni taksist kot sp, boste po predpisih uredbe morali registrirati naslednjo dejavnost.

H 49.320 Obratovanje taksijev

 Pod to dejavnost spadajo podrejene kategorije kot je:

  • osebno vozilo z voznikom, najem (H 49.320 001),
  • taksi, kombi vozilo (H 49.320 002),
  • taksi, mednarodne vožnje (H 49.320 003),
  • taksi, osebno vozilo (H 49.320 004),
  • taksi, prevoz dializnih bolnikov (H 49.320 005),
  • prevoz invalidov (H 49.320 007),
  • taksi prevoz oseb (H 49.320 008).

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Zaradi regresnih zahtevkov, ki lahko vsako zaposleno ali samozaposleno osebo in podjetnike doletijo zaradi nezgode na delovnem mestu, je smiselno, da tudi samozaposlene osebe opravijo izpit iz varstva zdravja pri delu.

Več informacij

Taksist kot sp , ki bo želel opravljati avto-taksi prevoze v okviru svoje dejavnosti, bo torej moral po predpisih Uredbe o obrtnih dejavnostih, ki je v veljavi od leta 2013, pridobiti tudi obrtno dovoljenje.

O tem, za katere dejavnosti vse potrebujete obrtno dovoljenje, smo sicer že pisali v prispevku Kako se pridobi obrtno dovoljenje?. Več o obrtnih dejavnostih in o tem, koliko vas bo stala pridobitev obrtnega dovoljenja, si preberite prispevku Hobi in podjetništvo – registracija s. p. ali d. o. o. za peko slaščic.

Za opravljanje avto-taksi prevoz boste morali imeti tudi primerno izobrazbo. Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije preverite in se posvetujte, katero stopnjo izobrazbe morajo imeti bodoči taksisti, da lahko opravljajo dnevne prevoze.

Strogi pogoji za opravljanje avto-taksi prevozov

Pri opravljanju dela po registraciji s. p.,boste morali kot taksist upoštevati predpise v občinskih odlokih, ki se glede na posamezno občino razlikujejo. V Mestni občini Ljubljana velja Odlok o avto-taksi prevozih, ki pravi, da morate na območju Ljubljane pri opravljanju avto-taksi prevozov pridobiti dovoljenje občine. Po predpisih velja, da morate kot samostojni podjetnik (registracija s. p.) pri opravljanju taksi službe imeti:

  • izpit o poznavanju MOL,
  • licenco za opravljanje dejavnosti avto-taksi prevozov z izvodi licenc za posamezno vozilo, s katerim boste izvajali avto-taksi prevoze,
  • potrdila za vse voznike o opravljanem izpitu o poznavanju MOL,
  • cenik za opravljanje dejavnosti avto-taksi prevozov,
  • plačano letno takso za avto-taksi postajališče (to pa ne velja pri prvi vlogi, ki jo posameznik vloži ob registraciji podjetja).

Registracija s. p. ni dovolj – potrebujete tudi dober ugled

Pri opravljanju dela kot taksist morate upoštevati tudi Zakon o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2). Za avto-taksi prevoz morate pridobiti licenco, katere postopek je natančno napisan v ZPCP-2. V členih od 19. do 34. je predpisan način pridobitve licence za opravljanje dejavnosti obratovanje taksijev. Izpolnjene morate imeti nekatere pogoje kot je:

  • dober ugled,
  • ustrezen finančni položaj,
  • izpolnjeni pogoji glede strokovne usposobljenosti,
  • lastnik vsaj enega v Sloveniji registriranega motornega vozila za posamezne vrste prevozov ali pravico do uporabe tega vozila na podlagi sklenjene najemne oziroma zakupne pogodbe,
  • poravnane davčne obveznosti in prispevke za socialno varnost.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja