Go to Top

Svečarstvo – kaj morate urediti pred 1. novembrom?

Prodaja nagrobnih sveč se pred prvim novembrom močno poveča. Če pa svečarstvo kombinirate z ustreznimi drugimi dejavnostmi, denimo prodajo cvetja, lahko v vašem podjetju dobro služite vse leto.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Razmišljate, da bi prodajali cvetje in sveče? Tudi svečarstvo je lahko odlična podjetniška ideja!

Več informacij

Da bi opravljali dejavnost svečarstvo in z njo na zakonit način služili, imate več možnosti. Če se boste odločili za samozaposlitev, boste morali poskrbeti za ustanovitev podjetja. Lahko pa ustrezno registrirate le dodatno delo ob (redni) službi.

Ne glede na to, na kakšen način boste registrirali svojo dejavnost, je pogoj za uspešno prodajo dobra ideja. Jo že imate? Če vanjo še dvomite, jo preverite skupaj z našimi podjetniškimi strokovnjaki na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Registracija podjetja je na VEM točki Data povsem enostavna. Brezplačno vam pri samem postopku pomagajo naši podjetniški strokovnjaki. Kljub temu pa boste morali pred ustanovitvijo podjetja sami razmisliti, kaj bi sploh radi počeli. Veste, zakaj morate izbrati podjetniške dejavnosti?

Svečarstvo – kaj je treba registrirati?

Svečarstvo kot podjetniška dejavnost spada po šifro 32.990 Drugje nerazvrščene predelovalne dejavnosti. Seveda to pomeni, da sveče izdeluje podjetnik sam. V kolikor sveče le prodaja, mora torej registrirati njihov uvoz – 46.190 Nespecializirano posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov.

svečarstvo

V dneh okoli prvega novembra bi verjetno sveče, lastne ali uvožene, podjetnik prodajal tudi na stojnicah v okolici pokopališč. Za to bo moral kot podjetniško dejavnost registrirati tudi prodajo na stojnici.

Če bi se podjetnik odločil, da bi prodajal še cvetje, mora tudi to ustrezno registrirati. In sicer mora iz Standarde klasifikacije dejavnosti izbrati naslednje:

  • 01.190 Pridelovanje cvetja in drugih enoletnih rastlin – če cvetje goji sam;
  • 90.030 Umetniško ustvarjanje – če izdeluje cvetlične aranžmaje;
  • 46.190 Nespecializirano posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov – če cvetje odkupuje od predelovalcev in aranžmaje kupuje;
  • 47.890 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom – če prodaja na stojnici.

Prodaja sveč privabi tudi inšpektorje

Je pa seveda v dneh okoli prvega novembra ponavadi dejaven tudi Tržni inšpektorat. Prodaja na premičnih stojnicah mora biti namreč ustrezno urejena. In to seveda velja tudi za podjetnike, ki so si za dejavnost izbrali svečarstvo in prodajo cvetja oziroma cvetličnih aranžmajev.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja