Go to Top

Študent, dijak in registracija s.p.

Študent, dijak in registracija s.p.

Študenti in dijaki lahko  dobijo podjetniški zagon že v študentskih ali celo dijaških letih. Le-ti se morajo kljub vsej mladostni energiji in inovativnim idejam poleg poslovnega sveta spopasti in predvsem spoznati še s posebej urejeno zakonodajo na tem področju. Ta je določena z  Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ali ZPIZ-2, ki je v veljavi od 1.1.2013).

študentV kolikor študent ali dijak registrira s.p., mora plačevati za socialno zavarovanje polne prispevke v znesku 299,35 EUR. Poleg tega mora voditi tudi računovodstvo, strošek znaša približno od 40,00 EUR do 100,00 EUR (odvisno od tega. ali ima enostavno ali dvostavno knjigovodstvo) in strošek vodenja transakcijskega računa na banki.

Ko študent ali dijak odpre svoj s.p., izgubi določene ugodnosti, ki izhajajo iz statusa študenta:

  •  Ne more koristiti bonov za prehrano
  • Starši ga ne uveljavljajo več kot vzdržavanaga družinskega člana v dohodninski napovedi
  • Ne more bivati v študentskem domu
  • Ne more več opravljati dela prek študentske napotnice
  • V kolikor ima študent štipendijo, mora biti pozoren na dejstvo, ali ima v pogodbi o štipendiranju klavzulo, da ne sme opravljati podjetniške dejavnosti

Ne spreglejte tudi nekaj zakonskih sprememb na tem področju, na katere smo opozarjali v članku!

V k9likor vas zanimajo dodatne informacije s tega področja, so vam naši svetovalci na voljo na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si. Za podjetnike-začetnike pa bodo zelo zanimiva predavanja Abeceda poslovanja in Kako izdelati finančni načrt .

Pripravili: Bogdana Rejc, Alenka Bizilj in Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja