Go to Top

Stres – kako ga obvladati?

Stres je dandanes naš redni spremljevalec pa tudi eden glavnih vzrokov poslabšanega zdravja in počutja mnogih. Od dijakov pred maturo do zaposlenih posameznikov pred oddajo projektov lahko pri omenjenih zaznamo nekaj skupnega – stres.

stresVsak stres dojema nekoliko drugače oziroma nekateri ga bolje prenašajo kot drugi. Bistveno pri stresu je, da ga v prekomernih količinah obvladamo (in ob tem seveda tudi sebe), da smo karseda najbolj produktivni.stress

stressstressStres sam po sebi še ne pomeni težave

Stres sam po sebi ni škodljiv. Nekaj ga zagotovo potrebujemo, da se »zmigamo« z mesta in uresničimo zadano. Težava pri stresu so – kot praktično povsod v ekonomiji – v t.i. padajočih donosih. Preveč stresa vodi v depresijo in ostale psihične težave. Torej gre za bistvene razlike med motiviranostjo in izgorelostjo.

Stres je neizogiben, pomembno je kako se z njim spopademo

Stres je torej neizogiben. Vsa »umetnost« je v tem, kako se nanj odzovemo, ne glede na to, kolikšno »dnevno« dozo dobimo. Metod za to je cela vrsta, bistveno pa je, da jih seveda prakticiramo. Nekateri se radi sprehajajo, spet drugi se »zdivjajo« na treningih boksa, tretji pa prakticirajo jogo. Vsak mora najti, kar mu/ji najbolj ustreza in se tega držati!

Pripravil: Gašper Meden

Kategorije Kadri Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja