Go to Top

Število normirancev v zadnjih letih raste

Število normirancev se je v zadnjih letih povečalo, ugotavlja Finančna uprava RS (Furs). Največ jih je v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih.

>>>Kaj morate sploh vedeti, ko se v postopku za ustanovitev podjetja odločite, da boste kot podjetnik poslovali na podlagi normiranih odhodkov? Tudi zakonodajne novosti vam predstavimo na našem seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Število normirancev se povečuje

V letu 2016 je prihodke napovedalo 108.934 samostojnih podjetnikov, od teh jih je 38.029 ugotavljalo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov. Preostalih 70.905 pa z upoštevanjem dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov. Medtem ko se je število prvih v primerjavi z letom 2014 povečalo za 88,9 odstotka, se je število drugih zmanjšalo za 13,4 odstotka, ugotavlja Furs.

število normirancev

Število normirancev je največje v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih. Sledijo zavezanci, ki se ukvarjajo s kulturnimi, razvedrilnimi in rekreacijskimi dejavnostmi, ter zavezanci iz informacijskih in komunikacijskih dejavnosti. Po drugi strani se za obdavčitev po dejanskih odhodkih najpogosteje odločajo samostojni podjetniki iz gradbene panoge.

Z letom 2018 bodo uveljavljene nekatere spremembe pri obdavčitvi normirancev, vendar se davčna stopnja ne spreminja.

Normiranci morajo oddati davčni obračun

Ob koncu poslovnega leta morajo tudi podjetniki, ki poslujejo z normiranimi odhodki oddati davčni obračun za normirance. Mnogi izmed njih svoje knjigovodstvo vodijo sami, zato morajo sami pripraviti in oddati tudi davčni obračun. Da bodo zaključna poročila za leto 2017 ustrezna, normirancem pomagajo Datini strokovnjaki. Na delavnici Davčni obračun za normirance se lahko naučijo pripraviti davčni obračun, ki ga morajo Fursu oddati do 31. marca 2018.

Na delavnici se naučite izdelati davčni obračun, ki ga morate oddati Finančni upravi RS, če poslujete na podlagi normiranih odhodkov ter določiti zavarovalno osnovo za tekoče poslovno leto.

Če na zaključna poročila pozabijo oziroma jih ne oddajo v za to predpisanem roku, jih lahko doletijo visoke denarne kazni. Kakšne, si preberite v prispevku Kaj se zgodi, če letnega poročila ne oddate? Globe so visoke!.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja