Go to Top

Sprememba podatkov podjetja na VEM točki

Ko posameznik opravi postopek za ustanovitev podjetja, se podatki vpišejo v Poslovni register Slovenije. Gre za bazo podatkov o vseh poslovnih subjektih s sedežem na območju Republike Slovenije, ki opravljajo dejavnost. Povsem običajno pa je, da se tekom poslovanja kaj spremeni. Lahko gre za spremembo poslovnega naslova, morda za spremembo dejavnosti, ali pa bi podjetnik želel spremeniti ime podjetja. Sprememba podatkov podjetja se enostavno lahko opravi na VEM točki DATA. Na kaj pa mora kljub temu podjetnik biti pozoren?

>>> Odprtje podjetja je za vami. Kakšne so po vašem nove obveznosti? Vse informacije dobite na Abecedi poslovanja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Sprememba podatkov podjetja se mora sporočiti v 15 dneh

Vsako spremembo podatkov, ki so potrebni za vpis v PRS, mora podjetnik sporočiti v 15 dneh po nastanku spremembe. Na VEM točki se lahko opravijo naslednje spremembe:

  • spremembo naslova/sedeža podjetja
  • spremembo zastopnika podjetja
  • spremembo dejavnosti podjetja oziroma dodajanje dejavnosti

Sprememba podatkov podjetja pri s. p.

Samostojni podjetnik (s. p.) lahko vse spremembe prijavi preko portala e-VEM ali na eni izmed VEM točk. Lahko tudi na DATI, kjer vam bo referent pri vsem brezplačno pomagal in svetoval. Vsaka sprememba podatkov podjetja mora biti podpisana s strani nosilca dejavnosti, lahko pa slednji za to pooblasti drugo osebo (prokurist).

Sprememba podatkov podjetja pri d. o. o.

Manjše oziroma enostavne spremembe lahko na točki VEM uredijo tudi enoosebni ali več-osebni d.o.o. Te so na primer dodajanje dejavnosti, sprememba imena firme, sprememba sedeža in naslova.

>>> Kakšen je postopek za ustanovitev d. o. o. na VEM točki DATA, pišemo v prispevku V treh korakih do ustanovitve d. o. o..

Točka VEM lahko brezplačno izvede postopek prijave spremembe podatkov družbene pogodbe samo v primeru enostavne (VEM) pogodbe. Pri bolj zapletenih spremembah in kompleksnejših poslovnih oblikah, pa mora podjetnik vključiti notarja, čigar storitve pa so plačljive.

Podjetnik, ki ima družbeno pogodbo podjetja v notarski obliki in bi želel spremembe podjetja opravljati na VEM točki, mora torej pri notarju preoblikovati družbeno pogodbo v VEM obliko.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Kaj mora storiti podjetnik, preden se odloči za spremembo imena, sedeža ali dejavnosti podjetja?

sprememba podatkov podjetjaPraksa na VEM točki Data je sicer pokazala, da je vsekakor najbolje, da družbeniki ali zastopniki podjetja, ki želijo na VEM točki opraviti kakšno spremembo, pred tem pokličejo referenta VEM točke, da jim ta poda natančne napotke glede postopka. Referent bo namreč že pred obiskom podjetnika na VEM točki pogledal v Ajpesov register, kako je pripravljanja vloga podjetja. Na ta način se izognemo nevšečnostim in zapravljanju časa.

>>> Želite opraviti spremembe vaše družbe? DATA vam pri tem pomaga brezplačno. Rezervirajte si svoj termin – pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja