Go to Top

Spletna trgovina – ima jo lahko vsak, a le redki imajo zanjo dovolj znanja

Vsak podjetnik, ki se bo ukvarjal s prodajo svojih ali drugih izdelkov oziroma storitev, se zaveda, da je za prodajo in promocijo izdelkov spletna trgovina postala nepogrešljiva. To vsak dan opažamo tudi na naši VEM točki.

spletna trgovina

Vendar pa se vse glasneje postavlja vprašanje, ali so podjetniki pripravljeni na prodajo preko spleta.

Tako se podjetniki, ki vzpostavljajo spletno trgovino, poleg tehničnih vprašanj, srečujejo tudi z vprašanji, kateri zakoni in podzakonski akti jih zavezujejo oziroma, povedano drugače, na kaj vse morajo biti pozorni.

Našteli smo, da spletne trgovce zavezuje najmanj 14 zakonov. Veste kateri so?

Klikni in deli

Spletna trgovina s posebnim statusom

Spletna trgovina ima poseben status v pravnem redu EU. Vsak spletni trgovec mora tako, poleg splošne trgovinske zakonodaje – Zakona o trgovini – spoštovati tudi posebna pravila o prodaji na daljavo. Ta so urejena v Zakonu o varstvu potrošnikov. Kadar trgovec na spletnem mestu zbira osebne podatke o obiskovalcih in kupcih, mora dosledno spoštovati tudi določbe Zakona o varstvu osebnih podatkov.

Da bi se trgovec ustrezno zaščitil pred zlorabo vsebin, ki jih objavlja v svoji spletni trgovini, in da bi tudi sam zakonito uporabil fotografije in druge vsebine, ki niso njegova last, mora dobro poznati in upoštevati določila Zakona o avtorski in sorodnih pravicah.

Pogodbe, ki jih bo trgovec sklepal, in splošni pogoji poslovanja so podvrženi določilom Obligacijskega zakonika. Če se bo trgovec odločil za objavljanje spletnega časopisa ali publikacije, se lahko zgodi, da bo ta časopis oziroma publikacija predstavljala medij po Zakonu o medijih.  Pri obveščanju kupcev ali bodočih kupcev preko elektronske pošte, pa mora podjetnik spoštovati določila Zakona o elektronskih komunikacijah.

izobraževanje

Kako pristopiti k izdelavi dobre spletne strani

Ne glede na to, ali se boste odločili za spletno trgovino ali ne, danes tudi najmanjša podjetja že ob začetku poslovanja potrebujejo učinkovito spletno stran. Vaši kupci so ves dan na spletu!

Več informacij

Poleg naštetih zakonov, pa spletnega trgovca zavezujejo tudi Zakon o elektronskem poslovanju na trgu, Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu, Zakon o davku na dodano vrednost, Zakon o bančništvu, Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter seveda, tako kot vse podjetnike, Zakon o gospodarskih družbah. Ko bo naš podjetnik s pomočjo spletne prodaje uspel in bo svoje poslovanje moral razširiti, bo moral zaposliti nove delavce, in pri tem seveda upoštevati določila Zakona o delovnih razmerjih.

Zaradi pestrosti predpisov, ki zavezujejo podjetnika, ki se odloči prodreti na trg preko spletne trgovine, podjetnikom svetujemo, da se pred vzpostavitvijo spletne trgovine, obrnejo na pravnega strokovnjaka, ki mu je zakonodaja s tega področja dobro poznana in bo lahko podjetnika varno in zanesljivo pospremil v svet spletne prodaje.

Naša pravna služba je dosegljiva vsak dan od 8. do 16. ure na telefonski številki 01 600 1530 ali na elektornski naslov data@data.si.

Pripravila: Darja Golob Koritnik

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja