Go to Top

Sosedu lahko spet pomagate zastonj!

23. aprila je Državni zbor sprejel prenovljen Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Katere so sprejete novosti?

PomočSosedu lahko spet pomagate zastonj!

V delo na črno ne spadajo več medsosedska pomoč, nujno, prostovoljno, humanitarno in dobrodelno delo, sorodstvena pomoč ter osebno dopolnilno delo. Sorodnikom boste lahko pomagali brezplačno, in sicer svojemu partnerju ter sorodnikom do vključno tretjega kolena.

Nadzor

Zakon za nadzor nad delom in zaposlovanjem na črno se prenaša na carinsko upravo. Inšpekcija bo preverjala spoštovanje delovne zakonodaje, še vedno pa bo lahko izdala prepovedno odločbo za delo na črno. Strožje bodo kazni za kršitelje, lahko jim bo celo odvzeto premoženje, ki so ga pridobili z delom na črno.

Zakon uvaja novosti še pri osebnem dopolnilnem delu, za katero se bodo prek vrednotnic plačevali socialni prispevki. Ta bo stala devet evrov, od česar bo sedem evrov šlo v pokojninsko blagajno, dva pa v zdravstveno. Vrednotnico bo potrebno kupiti enkrat mesečno. Za storitve, kot je pomoč v gospodinjstvu, jo bo moral kupiti naročnik, za prodajo izdelkov domače obrti pa izvajalec. Več o tem smo že pisali v članku Pomoč svojcev ni delo na črno.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja