Go to Top

Sommelier – dejavnost podjetja ali osebni izziv

Sommelier - dejavnost podjetja ali osebni izziv - Data d.o.o.

 

SPOT

 

Sommelier ocenjuje vino z namenom ustreznosti karakteristik za njegovo uživanje. V tem članku Vam bomo predstavili drugi del uživanja vin – to je dejavnost sommerlier-ja. Sommelier deluje na področju strežbe vin in predvsem s skladnostjo hrane ter vina. Tako za profesionalno izvajanje te aktivnosti potrebujete ob registraciji podjetja navesti drugo dejavnost – »Drugje nerazvrščene strokovne in tehnične dejavnosti« (SKD 74.900).

Sommelier in registracija dejavnosti podjetja

Najverjetneje ste že prebrali, da ima vsako podjetje registriran seznam dejavnosti, ki ga sicer lahko dopolnjuje. Za te, registrirane dejavnosti, pa lahko podjetje izstavlja račune, pogojeno da v primeru reguliranih ali obrtnih dejavnosti izpolnjuje tudi zahtevane pogoje. Več o temu si preberite v članku »Registracija dejavnosti na točki VEM« .

>> Registracija s. p. ali ustanovitev d. o. o. se na VEM točki DATA opravi hitro, enostavno in brezplačno. Kako poteka celoten postopek, brezplačno razlagamo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Sommelier ali vinski svetovalec oz. vinska svetovalka

Sommelier opravlja dejavnost, ki se šteje v zbor strokovnih dejavnosti znotraj Drugje nerazvrščene strokovne in tehnične dejavnosti«. Ta dejavnost sicer vključuje tudi posredništvo pri sklepanju poslov, trgovanju z avtorskimi pravicami, svetovanja s področja ekologije, varovanja, agronomije in ne nazadnje tudi napovedovanja vremena. Torej strokovne dejavnosti, ki niso zajete znotraj katere druge klasificirane dejavnosti v Standardni klasifikaciji dejavnosti iz leta 2008 (SKD 2008).

Sommelier, kot oseba, mora izpolnjevati posebne pogoje

SommelierMinistrstvo za delo, družino in socialne zadeve navaja, da mora oseba, ki želi biti sommelier, imeti bodisi najmanj srednjo poklicno izobrazba s področja gostinstva in najmanj dve leti delovnih izkušenj s področja somelierstva, ali najmanj srednjo poklicno izobrazba in najmanj tri leta delovnih izkušenj s področja somelierstva. Delovne izkušnje kandidat dokaže z referenčnim pismom delodajalca ali s pogodbo o zaposlitvi.

Sommelier in nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK)

Komisija na preverjanju znanja oceni osebno zbirno mapo, ki jo pripravi kandidat v postopku svetovanja. Na podlagi priznanja te mape komisija po potrebi določi naloge za preverjanje. Preverjanje in ocenjevanje izvaja licencirana komisija za preverjanje in potrjevanje NPK , ki jih imenuje Državni izpitni center (RIC).

DATA d.o.o

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja