Go to Top

Solidarnostni prispevek ali solidarnostne delovne sobote

Solidarnostni prispevek ni več prostovoljen. Po poplavah, ki so se zgodile v avgustu 2023 v Sloveniji, je državni zbor dne 31. 8. 2023 potrdil Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (»ZIUOPZP«). Z zakonom je država za zagotovitev dela sredstev za omilitev škode, nastale zaradi poplav in plazov, določila začasni ukrep z uvedbo solidarnostne delovne sobote in solidarnostnega prispevka.

Potrebujete pomoč pri tolmačenju zakonodaje in uveljavljanju pomoči, ki jih prinaša interventni zakon? Naši pravni strokovnjaki so vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Kalkulator – izračun plače

Solidarnostna delovna sobota

Interventni zakon med drugim predvideva tudi izvedbo prostovoljnih solidarnostnih delovnih sobot. Če se delodajalec odloči za solidarnostno soboto, se delodajalec in delavec odpovesta svojemu zaslužku. Delavec svoji neto plači, delodajalec pa prispeva solidarnostno v enakem znesku. Takšno plačilo lahko nadomesti solidarnostni prispevek, pod pogojem, da je takšno plačilo vsaj v enaki višini kot bi bil solidarnostni prispevek. Prispevek na podlagi solidarnostne sobote prispevajo delavci, ki so v delovnem razmerju pri pravnih in fizičnih osebah v Sloveniji, ter delodajalci, ki bodo na te dneve organizirali delovni proces.

Delodajalec bo določil eno soboto v letu 2023 in eno soboto v letu 2024. Kot solidarnostna delovna sobota se lahko šteje tudi kateri drugi dan v tednu. To v primeru, če je delovni proces pri delodajalcu oblikovan tako, da redno delo poteka tudi v soboto.

Delavec na podlagi predhodnega pisnega soglasja opravlja delo na solidarnostno delovno soboto preko polnega oz. dogovorjenega delovnega časa ter s tem prispeva znesek plače.

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Pravno svetovanje

Kilometrina 2023

Izračun prispevka v primeru solidarnostne delovne sobote

Delodajalec sam izračuna prispevek delavca in delodajalca za Sklad za obnovo Slovenije. In sicer to naredi v obračunu prispevka, ki se šteje za obračun davka. Kakšne podatke bo moral vsebovati obračun prispevka za Sklad za obnovo Slovenije? To so podatki, potrebni za identifikacijo delodajalca (firma ali ime, sedež, davčna številka) in posameznega delavca (ime in priimek, naslov, davčna številka). Vnesti bo treba tudi podatke o skupnem prispevku delavcev ter prispevku posameznega delavca za posamezno solidarnostno delovno soboto. Prav tako pa zahtevan podatek o prispevku delodajalca za posamezno solidarnostno delovno soboto.

Kateri pravilniki so obvezni za delodajalce?

Obračun  prispevkov bo delodajalec predložil Finančni upravi Republike Slovenije. In sicer v mesecu po mesecu, v katerem je organiziral solidarnostno delovno soboto. Obračun prispevkov se bo predložil na obrazcu, ki ga bo na svoji spletni strani objavila Finančna uprava Republike Slovenije. Prispevek bo treba plačati v desetih dneh po predložitvi obračuna.

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Obvezni solidarnostni prispevek

Kaj pa če se delodajalec ne odloči za izvedbo solidarnostne delovne sobote? Potem morata tako delodajalec kot delavec plačati obvezni solidarnostni prispevek v celoti. Solidarnostni prispevek se bo prvič odmeril in plačal v letu 2024, naslednjič pa v letu 2025. Obvezni solidarnostni prispevek morajo plačati fizične osebe, ki so v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, rezidenti Slovenije in zavezanci za dohodnino za leto 2023 oz. 2024 ter pravne osebe, ki so zavezanci v skladu z zakonom, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb, za leto 2023 oz. 2024.

Dnevnice 2023

Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka je vsota bruto dohodkov fizične osebe, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, vštevajo v letno davčno osnovo za leto 2023 oziroma 2024, zmanjšanih za davčno priznane stroške. Razen dohodka, ki je oproščen plačila dohodnine oz. se ne všteva v davčno osnovo, vendar z izjemo plačila za poslovno uspešnost. Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka za pravne osebe je davčna osnova po zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb, pred zmanjšanjem za pokrivanje izgub in za olajšave za leto 2023 oziroma 2024 oziroma za davčno obdobje, ki se začne v letu 2023 oziroma 2024.

Obvezni solidarnostni prispevek se plačuje od osnove za fizične osebe po stopnji 0,3 %, medtem, ko se obvezni solidarnostni prispevek od osnove za pravne osebe plačuje po stopnji 0,8 %.

Za pomoč pravnih strokovnjakov in ponudbo individualnih svetovanj nam pišite na data@data.si ali pa nas pokličite na 01-600-1530.

Ostanite na tekočem: prijavite se tudi na naše e-novice!