Go to Top

Sobodajalstvo in sprememba namembnosti

Sobodajalstvo je dejavnost, ki jo lahko izvaja vsakdo, ki ima neizkoriščene namestitvene kapacitete, kot so na primer dodatne sobe ali nepremičnine, in želi dodatno zaslužiti s tem. Ali je takšni rabi stanovanja potrebno pripisati stanovanjski ali poslovni prostor ter spremeniti namembnost nepremičnine? To bomo pojasnili v nadaljevanju tega članka.

Registracija podjetja

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Kako je opredeljeno sobodajalstvo?

Sobodajalstvo zahteva upoštevanje vseh zakonskih pogojev, ki jih določa področni zakon. Področni zakon za sobodajalstvo je Zakonu o gostinstvu – ZGos.  Sobodajalec po ZGos je fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik, društvo ali pravna oseba, ki nudi gostom nastanitev z zajtrkom ali brez, v lastnem ali v najetem stanovanju ali počitniški hiši, s soglasjem pristojnega organa samoupravne lokalne skupnosti pa lahko tudi v drugih prostorih. V nadaljevanju se bomo osredotočili predvsem na sobodajalstvo, ki jo izvaja fizična oseba.

Interni akti podjetja

Vkolikor potrebujete dodatne informacije glede ureditve vašega statusa pri odddaji nepremičnin, se lahko vedno obrnete na naše pravne strokovnjake, ki vam lahko vedno priskočijo na pomoč pri ureditvi vašega poslovnega statusa. V primeru, da si želite urediti tudi status podjetnika, se oglasite na naši DATA točki. Za vse informacije smo vedno na voljo preko naših kontaktov, preko telefona 01/600 1530, preko e-sporočila: data@data.si ali preko spletnega obrazca.

Izračunajte si plačo!

Sobodajalstvo in fizične osebe

ZGos določa, da lahko tudi fizične osebe opravljajo sobodajalstvo, če opravljajo dejavnost le občasno (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) in  gostom nudijo do 15 ležišč ter so vpisane v Poslovni register Slovenije. Zakon o gostinstvu dovoljuje sobodajalstvo,  ne zahteva pa spremembe namembnosti. Omejuje le čas oddajanja in število postelj. Seveda pa je pri tem potrebno upoštevati tudi Stanovanjski zakon – SZ-1, v kolikor se sobodajalstvo izvaja v večstanovansjki stavbi.

Kilometrina 2024

Sobodajalstvo v večstanovanjski stavbi

SZ-1 določa, da se dejavnost (v konkretnem primeru sobodajalstvo) sme opravljati samo v delu stanovanja in nikakor ne v celotnem stanovanju. Pri tem pa dodatno določa, da pri uporabi stanovanja za opravljanje dejavnosti ne gre za spremembo namembnosti stanovanja skladno s predpisi o graditvi objektov in ne za spremembo rabe stanovanja.

Izračun dnevnice 2024

Če povzamemo, v kolikor bo lastnik stanovanja ali najemnik stanovanja želel kratkotrajno oddajati stanovanje turistom kot sobodajalec (npr. preko Airbnb, Booking, osebno), sprememba namembnosti iz stanovanja v poslovni prostor ni potrebna.

Prijavite se na e-novice!