Go to Top

Sistem davčnega potrjevanja računov prinesel prve grešnike

Še vedno se vsak dan v sistem davčnega potrjevanja računov vključi od 100 do 150 novih zavezancev, so po dveh mesecih uporabe davčnih blagajn sporočili iz Finančne uprave RS (Furs). Trenutno je v sistem davčnega potrjevanja računov vključenih 41.413 zavezancev, od tega jih 11.344 uporablja aplikacijo Mini blagajna.

izobraževanje

Mini blagajna po korakih

Že znate uporabljati Mini blagajno? Na delavnici vam po korakih predstavimo, kako jo uporabljati pravilno in brez zapletov.

Več informacij

Do sedaj je bilo potrjenih več kot 147 milijonov računov, vsak dan od 2,5 do tri milijone. »V kar 97 odstotkih primerov preverjanj velja, da se računi ujemajo s podatki v sistemu davčnih blagajn,« pravijo na Fursu. Potrošniki v povprečju sicer preverijo vsak 30 izdan račun.

sistem davčnega potrjevanja računov

Na Fursu ugotavljajo še, da se nekateri zavezanci v sistem davčnega potrjevanja računov še niso vključili, ker še ne izdajajo računov ali pa ne poslujejo z gotovino. Ocenjujejo, da gre za društva, nevladne organizacije in davčne zavezance v sezonskih dejavnostih ali tiste, ki redko izdajajo gotovinske račune.

izobraževanje

Davčne blagajne za društva

Posebej za društva smo pripravili seminar, kjer vas seznanimo z vsemi obveznostmi, ki jih morate izpolniti pred prvo izdajo gotovinsko plačanega računa. Povemo vam tudi, kdaj se davčnemu potrjevanju lahko izognete in kdaj nikakor ne.

Več informacij

Sistem davčnega potrjevanja računov pod lupo inšpektorjev

Sistem davčnega potrjevanja računov so februarja preverjali s poostrenim nadzorom, in pri 3.567 nadzorov odkrili 300 nepravilnosti. To pomeni, da so nepravilnosti odkrili pri 8,5 odstotkih zavezancev.

Finančni inšpektorji so pri 8,5-odstotka nadzorov davčnih blagajn odkrili nepravilnosti.

Klikni in deli

Kršiteljem so že izdali 33 plačilnih nalogov z globami v skupni vrednoti 80.200 evrov, v 77 primerih so izdali odločbo o prekrškovnem postopku, za kršitve manjšega pomena pa so izrekli 189 opozoril. »Z nadzornimi aktivnostmi, v katerih bo poudarek na primerjavi podatkov prejetih preko davčnih blagajn ter poslovanju posameznih davčnih zavezancev, bo Furs nadaljeval tudi v prihodnje,« obljubljajo vključenim v sistem davčnega potrjevanja računov na Fursu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja