Go to Top

Dohodek iz oddajanja (ne)premičnin lahko prijavite le še štiri dni

Če ste v minulem letu oddajali premoženje, imate še štiri dni časa, da Finančni upravi RS prijavite vaš dohodek iz oddajanja premoženja v najem. Rok je letos podaljšan s 15. januarja na 28. februar 2017.

O dohodkih iz oddajanja premoženja v najem morate poročati tisti davčni zavezanci (najemodajalci – fizične osebe), ki ste oddajali premično ali nepremično premoženje v najem osebam, ki niso plačniki davka (fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti; pravne osebe iz tujine). Napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah preko upravnikov.
Napoved oddate preko portala eDavki ali na pristojni finančni urad (kjer ima zavezanec prebivališče) na predpisanem obrazcu.

Katere najemnine je treba prijaviti?

Lastniki (ne)premičnin, ki jih oddajate v najem, ste večkrat v dvomih, katere najemnine morate sploh prijaviti.

Medtem ko so najemnine za nepremičnine obdavčene skoraj brez izjeme, je dohodek, dosežen z oddajanjem premičnin, obdavčen izjemoma. Tako so skladno z Zakonom od dohodnini obdavčeni le dohodki, doseženi z oddajanjem opreme, bivalnikov in prevoznih sredstev, denimo avtodomov, kam prikolic, letal, …
dohodek iz oddajanja

Davčna osnova in stopnja dohodnine

Davčna osnova iz dohodka iz oddajanja premoženja v najem je avtomatsko zmanjšana za normirane stroške vzdrževanja v višini 10 odstotkov dohodka.

Namesto normiranih lahko zavezanec uveljavlja dejanske stroške, s katerimi med oddajanjem ohranja uporabno vrednost premoženja. Ti se mu priznajo na podlagi predloženih računov.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Od osnove vam bo finančna uprava odmerila 25-odstotni davek. Dohodek iz oddajanja premoženja v najem je namreč obdavčen z enotno, enkratno cedularno obdavčitvijo v višini 25 odstotkov od osnove (135.č člen ZDoh-2). To pomeni, da se tovrsten prihodek fizične osebe ne upošteva pri letnem plačilu dohodnine.

Ne pozabite …

28. februar je tudi skrajni rok, do katerega je treba vložiti napovedi za odmero dohodnine od dohodkov iz kapitala (dobička od odsvojitve vrednostih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, obresti in dividend) in napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2016.

Napovedi morate oddati tudi v primeru, če ste omenjene dohodke dosegli izven Slovenije.

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja